دتکتور دودی چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟

دتکتور-دودی-چیست-و-از-چه-اجزایی-تشکیل-شده-است؟
تاریخ آخرین به روزرسانی
1403/04/19
تعداد مشاهده
848 نفر

مبحث دتکتور برقی و اجزای آن می تواند جزو منابع آزمون نظام مهندسی برق باشد، آشکارساز دود در شرایط عادی، پرتوهای نور را از جلوی دتکتورها عبور می‌ دهند و در سلول ‌های قرار داده شده گیر می ‌اندازد. وقتی که از ذرات داخل دتکتور دود مشخص گردد، تعدادی نور توسط ذرات دود متفرق می شوند و در نهایت توسط دیود حسگر دریافت می ‌شوند. بعد از آن دتکتورها به کار می ‌افتند و علائم مربوطه را به مرکز کنترل سیستم اعلام حریق ارسال و وقوع حادثه حریق را اعلام می کنند. پایه دتکتور یکی از قسمت‌ های اصلی یک دتکتور بشمار می ‌رود، که بر روی آن کابل ‌های ارتباطی ورودی از کنترل پنل به ترمینال ‌ها نصب می شود. هسته مرکزی در دتکتورهای دودی در یک قسمت چیپ و سنسور‌های تشخیص ‌دهنده دود همراه با مدارهای مرتبط قرار داده شده است.

1– دتکتور دودی چیست؟

بصورت کلی می ‌توان گفت، دتکتور دودی سیستم اعلام آتش سوزی از یک سلول نوری (تله نوری) بهمراه یک منبع تولیدکننده نور و 1 عدسی (لنز) بمنظور تنظیم تابش نور درون محفظه (بیم) و 1 عدد دیود حساس به نور که فتودیود نامیده می ‌شود، ساخته شده است. آشکارساز دود در شرایط عادی، پرتوهای نور را از جلوی دتکتورها عبور می‌ دهند و در سلول‌ های قرار داده شده گیر می ‌اندازد.

وقتی که از ذرات داخل دتکتور دود مشخص گردد، تعدادی نور توسط ذرات دود متفرق می شوند و در نهایت توسط دیود حسگر دریافت می ‌شوند. بعد از آن دتکتورها بکار می ‌افتند و علائم مربوطه را به مرکز کنترل سیستم اعلام حریق ارسال و وقوع حادثه حریق را اعلام می کنند.

آشکارساز دود معمولا در محیط ‌هایی قرار می‌ گیرد، که پلاستیکی باشد. این دستگاه بصورت طبیعی تحت عنوان یک دیسک در قطر 150 میلی‌متر و ضخامت 25 میلی‌متر قرار می ‌گیرد. شکل و اندازه این دتکتورهای دود متفاوت است. آشکارساز دود می ‌تواند براحتی به روش فیزیکی و یا اپتیکی دود را تشخیص  دهد.

2– در چه مکان ‌هایی نباید دتکتور دودی نصب کرد؟

دقت کنید، در یکسری از مکان ‌ها نباید از دتکتورهای دودی استفاده کرد، این مکان ‌ها عبارت اند از:

  • مکان هایی با ارتفاع بیشتر از 10.5 متر
  • مکان ‌هایی که آشپزی در ان انجام می‌ گیرد، مانند آشپزخانه
  • در مکان ‌هایی که آتش تولید ذرات دود نمی ‌کند.
  • در اتاق ‌های بویلر و ژنراتور

آشکارساز دود سیستم اعلام آتش سوزی طبق بررسی یکسری عوامل انتخاب می گردند، که برخی از آن عوامل عبارت اند از:

  • حساسیت
  • محل
  • ارتفاع
  • میزان حرارت محیط
  • درجه رطوبت
  • و …..

3- ساختار آشکارساز دود چگونه است؟

I 2

دتکتور دود یا همان آشکارساز دود از اجزای مختلفی تشکیل گردیده است. این دتکتور از سه قسمت تشکیل شده است.

  • پایه دتکتور
  • هسته مرکزی
  • هد دتکتور

در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا هرکدام از این اجزا را بصورت کامل برای شما توضیح دهیم.

1-3- پایه دتکتور دودی

پایه دتکتور یکی از قسمت ‌های اصلی یک دتکتور بشمار می ‌رود، که بر روی آن کابل ‌های ارتباطی ورودی از کنترل پنل به ترمینال ‌ها نصب می شود.

پایه دتکتور دودی در اصل وظیفه بدنه اصلی دتکتور را نیز بر عهده دارد. دقت کنید، که این سیم‌کشی ‌ها در دتکتورهای شرکت ‌های مختلف متفاوت است و همه به یک شکل نیست.

2-3- هسته مرکزی دتکتور دودی

هسته مرکزی در دتکتورهای دودی در یک قسمت چیپ و سنسور‌های تشخیص ‌دهنده دود همراه با مدارهای مرتبط قرار داده شده است.

روش فعالیت و کار این قسمت به‌گونه‌ای است، که در هر زمان یک سنسور لیزری بصورت مداوم در حال تاباندن نور لیزر به صفحه روبروی خود است. در نتیجه در موقعی که وقفه ‌ای در رسیدن نور لیزر به سنسور دتکتور ایجاد شود، سیستم آشکارساز این وقفه ایجاد شده را به‌عنوان ورود دود و افزایش غلظت دود در نظر می‌ گیرد.

در این هنگام است، که آژیرهای تعبیه شده در سیستم اعلام حریق به صدا در می‌آید. قابل ذکر است، که بر روی هد دتکتورها 3 عدد چراغ چشمک‌زن قرار گرفته که در هنگام بروز آتش‌سوزی چراغ ال ای دی قرمز رنگ روشن می شود و تا هنگامی‌که آتش خاموش نشود، ثابت خواهد ماند.

3-3- هد دتکتور دودی

همان ‌طور که در بالا به آن اشاره کردیم، هر دتکتور دود دارای یک هد است. بر روی هد آن نیز یک عدد فیلتر حساس بمنظور جلوگیری از گرد و غبار و حشرات نصب شده است.

قابل ذکر است، این هد نیاز دارد، تا به‌صورت مداوم تمیز گردد. یک عدد چراغ زرد رنگ بر روی دتکتورهای دودی تعبیه شده است. این چراغ‌ ها به‌عنوان چراغ خطا یا Fault بشمار می‌ رود. این سنسور زمانی روشن می‌ شود، که دتکتور دچار مشکلی شده باشد.

کلاس آفلاین رایگان نظام مهندسی مکانیک
کلاس آنلاین آزمون نظام مهندسی مکانیک
بسته پایه کارشناس رسمی کارخانجات
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک

سایر مقالات

دیدگاه های شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!