نیکولا تسلا

تاریخ انتشار

22 مرداد 1400

تعداد مشاهده

208 نفر

نیکولا تسلا

نیکولا تسلا یکی از مطرح ‌ترین دانشمندان قرن 20 است که با اختراعات خود توانست بازار کار رشته برق خوبی راه بیندازد. که متاسفانه هم اکنون،  این شخصیت موثر به فراموشی سپرده شده است. نیکولا یکی از عجیب و غریب‌ترین دانشمندانی بود که تا به حال دنیای برق و الکتریسیته به خود دیده بود. کارهای خارق ‌العاده و به دور از باوری که از نیکولا سر می ‌زد سبب شد تا عنوان نابغه ‌ی خلاق و دانشمند دیوانه را به وی بدهند. ولی در کنار این عناوین القاب شایسته ‌ای هم چون دانشمند فیزیکدان، آینده‌ نگر، مهندس برق، مهندس مکانیک و… به او اختصاص داده شد.

1-کارخانه‌ ی ساخت تجهیزات روشنایی الکتریکی تسلا

فعالیت در کارخانه ‌ی بزرگ ادیسون نخستین تجربه ‌ی کاری و البته جدی تسلا بود. ولی بعد از گذشت 6 ماه بنا به علل نامشخصی تسلا از  آن‌ جا استعفا داد. و در عرض مدت کوتاهی تمرکز خود را بر روی ساخت سیستم‌های روشنایی قوس الکتریکی قرار داد. تسلا برای ثبت پینت ‌های اختراعی خود نیاز به یاری داشت به خاطر همین از کسی با نام لامول سرل که وکیل ثبت اختراعات ادیسون بود درخواست یاری نمود.

لامور به جهت پاسخ به درخواست تسلا 2 فرد شناخته شده، که در آن زمان بعنوان سرمایه گذار در حال فعالیت بودند را به نیکولا معرفی کرد. خلاصه نیکولا تسلا به کمک سرمایه گذاری بنجامین ویل و رابرت لین توانست پتنت‌های اختراعی خود را به ثبت برساند و سپس اقدام به راه‌اندازی کارخانه ‌ی ساخت تجهیزات الکترونیکی تسلا نمود.

تسلا بعد از راه اندازی کارخانه به سختی کار می‌کرد. خوشبختانه تلاش‌های وی منجر به ساخت ژنراتورهای دی‌سی پیشرفته گردید. ساخت چنین ژنراتورهایی تحول بزرگی در نیوجرسی بود همین امر سبب گردید تا رسانه‌ها‌ی فناوری و مردم از تسلا نهایت تقدیر و تشکر را بعمل آورند.

متاسفانه بعد از گذشت چند ماه سرمایه گذاران به این نتیجه رسیدند که کارخانه‌ی تسلا سودی برای آن ها نخواهد داشت چرا که از ساخت و تولیدات تسلا سود و بازدهی چشم‌گیری برای آنها (سرمایه گذاران) به دست نمی آمد، از اینرو و بنا به چنین عللی آن‌ها کارخانه ‌ی تسلا را برای همیشه رها نمودند. اتفاق پیش آمده نیکولا را با یک بحران جدی مواجه نمود. از سویی  تسلا همه سرمایه و امتیازات خود را به جهت راه‌ اندازی کارخانه از دست داده بود همین امر سبب شد تا تسلا به کار و فعالیت‌های نیمه وقت و پاره وقت روی آورد.

2-طریقه ‌ی راه اندازی شرکت برق نیکولا تسلا

نیکولا بعد از آنکه بحران مذکور را پشت سر گذاشت. تلاش خود را برای راه اندازی شرکت برق بیشتر کرد. ولی برای به واقعیت تبدیل کردن رویای خود پول و سرمایه ‌ی کافی نداشت. بهمین علت، به سراغ 2 تن از سرشناسان نیویورک رفت و ایده‌ و طرح خود را با آن ها در میان گذاشت. آلفرد بروان و چارلز بک که سابقه‌ی  درخشانی در راه اندازی موسسه و کارخانه‌های بسیاری داشتند بطور کامل از طرح و ایده ‌ی نیکولا استقبال نمودند و سرمایه ‌ی لازم جهت راه اندازی شرکت برق را در اختیار وی قرار دادند.

آن‌ها به نیکولا پیشنهاد دادند که حتما بطور جدی کار کردن بر روی پتنت‌هایی که در گذشته وی بر روی ساخت آنها تمرکز می‌کرد را ادامه دهد . تشویق و انگیزه‌های این 2 سرمایه وگذار منجر به راه اندازی هرچه زودتر شرکت برق تسلا و هم چنین ساخت پینت‌هایی با قدرت و کیفیت بهتری گردید.

در نهایت شرکت تسلا در ماه آوریل سال 1887  تاسیس و راه‌ اندازی گردید. هم چنین قراردادی مابین نیکولا و شرکای وی اخذ گردید. قرار داد آن‌ها بر این اساس شد که سود بدست آمده به 3 قسم تقسیم گردد. یک سهم برای براوان و چارلز، یک سهم به نیکولا، و سهم سوم جهت افزایش سود و خرج و مخارج امورات شرکت کنار گذاشته شود.

3-اختراع موتور القایی

نیکولا تسلا در همان سال یعنی سال 1887 موفق به اختراع موتور القایی گردید. اختراع موتور القایی یکی از منحصر به فرد ترین اختراعات نیکولا به شمار می‌آید. امکان توسعه و پیشرفت، هم چنین سرعت و ولتاژ بالا یکی از مزیتهای محبوب این موتور بود. بعد از تکمیل مراحل ساخت موتور القایی مشاوران و شرکای نیکولا به وی پیشنهاد دادند که بطور رسمی از اختراعش رونمایی و آن را به همگان معرفی نماید. از این رو او در می سال 1888 در انجمن مهندسین برق آمریکا بطور رسمی از موتور القایی خود رونمایی نمود. اختراع نیکولا کمک شایانی به شرکت وستینگهاوس کرد چرا که این شرکت سالیان سال  بدنبال دستگاهی با سرعت متناوب بود از اینرو موتور القایی دقیقا راست کار شرکت وستینگهاوس بود.

در نهایت نیکولا با قیمت بالایی موتور القایی را به شرکت وستینگهاوس فروخت. هم چنین این شرکت بمدت یک سال نیکولا تسلا را با پرداخت حقوق ثابت ماهیانه (بالای 2 هزار دلار) به استخدام خود درآورد. بعد از ورود تسلا به شرکت وستینگهاوس رقابت تنگاتنگی بین این شرکت و شرکت بزرگ ادیسون صورت گرفت.

ولی با گذشت مدتی  شرکت وستینگهاوس نتوانست به تعهدات خود در جهت وعده وعیدهایی که به تسلا داده بود عمل نماید که همین امر منجر به لغو قرارداد مابین نیکولا و شرکت وستینگهاوس شد. ولی شش سال بعد این شرکت برای استفاده از حق اشتراک از پیتنتهای تسلا مجبور به عقد قرار داد با شرکت جنرال الکتریک که حاصل پیوستن شرکت ادیسون و تامپسون-هیوستون گردید و هم چنین ملزم به پرداخت دویست و شانزده دلار به تسلا به جهت استفاده از پیتنت‌های اختراعی‌اش گردید.

4-سیم پیچ تسلا

بعد از گذشت مدتی نیکولا تسلا با امواج الکترومغناطیس آشنا گردید و در این زمینه شروع به تحقیق و آزمایش کرد و تلاش و تحقیقات وی به اختراع سیم پیچی تحت عنوان تسلا ختم گردید. نیکولا در حین اختراع سیم پیچش با شکست‌های متعددی روبرو شد ولی خوشبختانه این شکست‌ها مانعی برای جلوگیری از دست کشیدن تلاش‌های وی نشد. در نهایت وی موفق گردید در سال 1891 سیم پیچ اختراعی خود را به ثبت برساند.

5-روشنایی بی سیم

در سال 1890 نیکولا تسلا تصمیم خود را برای تولید لامپ‌های بی سیم گرفت و در این رابطه تحقیق و تلاشهای زیادی را به ثمر رسانید در نتیجه وی موفق گردید توسط کوپولینگ‌ های القایی و با جریان متناوب برق لامپ ‌ها را توسط اتصال بیسیم روشن نماید.

به دنبال تصمیم تسلا برای روشنایی بیسیم سرمایه گذاران بسیاری درصدد همکاری و حمایت از وی برآمدند ولی متاسفانه بطور رسمی محصولی تجاری در این خصوص، به ثبت نرسید.

6-نوسان ساز تسلا

نیکولا هم چنان به سعی و تلاش خود جهت بهتر کردن جریان متناوب برق ادامه میداد. در نهایت در سال 1893 موفق گردید دستگاه نوسان سازی را پدیدار کند این دستگاه توسط قدرت و نیروی بخار  به حرکت در می ‌آمد و آغاز بکار می‌کرد.

روش کار این دستگاه به اینصورت بود که بخار با سرعت و قدرت زیادی از یک سوراخ وارد و از سوراخ دیگری خارج میشد که این امر سبب به حرکت درآمدن و پدیدار شدن یک میدان مغناطیسی میشد که در نهایت تولید جریان متناوب برق را بهمراه داشت.

متاسفانه این طرح نیکولا تسلا هرگز مورد تایید سایرن قرار نگرفت چراکه آن ها معتقد بودند ایجاد چنین جریانی از لحاظ مهندسی ایراد دارد و هیچگاه منجر به تولید برق نخواهد شد.

7-انرژی برق بی سیم

نیکولا تسلا هرگز از تلاش‌های خود در رابطه با تولید انرژی برق بیسیم دست بر نداشت. تلاشهای مداوم و جدی او از سال 1890 تا 1896 یعنی بمدت شش سال به طول انجامید. وی اعتقاد داشت انرژی برق بیسیم را نه تنها در فواصل چند متری بلکه در فواصل چند صد کیلومتری میتوان توسعه و گسترش داد. وی بعد از تلاشهای بی وقفه، دریافت که اتمسفر زمین بعنوان نوعی رسانا عمل می‌کند بهمین خاطر بالون ‌هایی جهت تولید دریافت و هم چنین انتقال الکتریسیته منتشر نمود.

آموزشی رایگان کارشناس رسمی
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک

سایر مقالات

دیدگاه های شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت صدها آموزش رایگان در اپلیکیشن آکادمی مهندس کریمی دریافت اپلیکیشن
error: Content is protected !!