بررسی تفاوت های وضعیت استخدام

وضعیت استخدام
تاریخ آخرین به روزرسانی
1401/12/23
تعداد مشاهده
928 نفر

بررسی تفاوت های وضعیت های استخدام (رسمی، قراردادی، شرکتی و …) مهندس برق برای مشاغل برقی

در این مطلب به بررسی تفاوت های وضعیت های استخدام یعنی رسمی، قراردادی، شرکتی و …پرداختیم تا شما به عنوان یک مهندس برق برای مشاغل برقی منتخب خود بهترین تصمیم گیری را داشته باشید. در این مطلب شما را با مزایا و معایب هر یک از وضعیت های استخدامی مهندس برق آشنا می‌کنیم. مطالعه این مطلب راهنمای جامعی برای شما مهندسان برق خواهد بود.

رشته برق یکی از وسیع‌ ترین رشته ‌های دانشگاهی است و فرصت‌ های شغلی متنوعی برای مهندسین برق وجود دارد. در دهه ‌های گذشته تمامی مهندسین برقی به صورت رسمی استخدام می‌ شدند اما امروزه با گسترش شرکت ‌های پیمانکاری و همچنین تنوع شغلی مورد نیاز در صنعت وضعیت استخدامی دچار تغییراتی شده ‌است و حالت ‌های استخدامی مختلفی مثل قراردادی، شرکتی، پیمانکاری، قرارداد مستقیم و غیره به وجود آمده ‌است.

در این نوشته می‌ خواهیم انواع وضعیت‌ های استخدامی مهندسی برق و تفاوت آن ها را بررسی ‌کنیم.

 

در ابتدا لازم است بیان‌ کنیم وضعیت استخدام در شرکت ‌های دولتی و خصوصی کاملا با یکدیگر متفاوت است و هر یک ویژگی ‌های مخصوص به خود را دارا هستند.

1-استخدام رسمی

 این نوع از استخدام مخصوص کارکنان دولت است. یعنی کسانی که در مراکز دولتی مشغول به کار می ‌شوند، می ‌توانند به صورت رسمی استخدام‌ شوند. استخدام مهندس برق به صورت رسمی و در ارگان‌ های دولتی ویژگی ‌های مثبت زیادی دارد و امروزه اغلب افراد به دنبال یافتن یک شغل دولتی متناسب با تحصیلات و تخصص خود هستند.

در ادامه می ‌خواهیم به تعدادی از مزایا و معایب استخدام رسمی اشاره ‌کنیم.

1-1انعطاف پذیری بالا

یکی از مزایایی که کارکنان رسمی از آن بهره می ‌برند انعطاف کاری بالا است. از آنجا که کارکنان رسمی جزو نیرو های ویژه هر ارگان دولتی هستند و وظیفه دارند در آن دستگاه دولتی خدمت ‌کنند، برای سبک و سنگین کردن کار خود می ‌توانند واحد خدمتی خود را با کسب موافقت مافوق ‌ها تغییر دهند و در قسمت ‌های مختلف مشغول به کار شوند.

 

1-2امنیت شغلی

اگر نگوییم اصلی‌ ترین، یکی از مهم ترین مزایای استخدام رسمی که کارکنان دولت از آن بهره می ‌برند داشتن امنیت شغلی است. در یک اداره دولتی تمامی افراد از یک سری قوانین خاص پیروی می‌ کنند و با توجه به این قوانین تصمیم به اخراج یا جایگزینی فرد در یک اداره دولتی کار بسیار دشوار و پیچیده ‌ای است. بنابراین اگر یک مهندس برق بتواند در یک اداره دولتی به صورت رسمی مشغول به کار شود، از امنیت شغلی بالایی برخوردار خواهد بود و اخراج او از کار بسیار سخت و دشوار می ‌شود.

 

بیشتر بخوانید :

مراحل استخدام یک مهندس برق در یک سازمان دولتی

 

1-3ساعت کاری مشخص

یکی دیگر از مزایای مهم استخدام رسمی داشتن ساعت کاری مشخص است. اگرچه به ازای هر ساعت اضافه‌کاری مبلغی پرداخت می ‌شود اما در ادارات دولتی و در استخدام رسمی هیچ اجباری برای اضافه کاری نیست و فرد می ‌تواند راس ساعتی که کارش به پایان می‌ رسد از اداره خارج‌ شود و به انجام امور شخصی ‌اش بپردازد. از این رو می‌ توان بیان  کرد در استخدام رسمی می ‌توان تعادل خوبی بین شغل و زندگی شخصی ایجاد کرد.

اگرچه استخدام به صورت رسمی مزایای زیادی دارد، اما معایبی هم دارد که دانستن آن ها خالی از لطف نیست.

از جمله این معایب می‌ توانیم به موارد زیر اشاره ‌کنیم.

1-4کند بودن افزایش حقوق

فردی که می‌ خواهد در یک اداره دولتی و به صورت رسمی استخدام ‌شود باید بداند که روند افزایش حقوق در ادارات دولتی بسیار کند است و سالانه میزان افزایش حقوق بسیار اندک است.

 

1-5تخریب‌ شدن توسط همکاران نزد مافوق

متاسفانه یکی از مواردی که در بسیاری از ادارات دولتی و در وضعیت استخدام رسمی مشاهده می ‌شود، مسئله زیر آب زنی همکاران است. در یک نهاد رسمی و دولتی بار ها ممکن است یکی از کارکنان برای نشان‌ دادن خود و ارتقای رتبه شغلی به ناحق به تخریب دیگر همکاران خود بپردازد.

با تمام این اوصاف باید بیان‌ کنیم که استخدام شدن به صورت رسمی کار بسیار دشواری است و باید از فیلتر های مختلفی برای این نوع از استخدام عبور شود.

2-استخدام پیمانی

 یک وضعیت استخدام دیگر برای مهندس برق، استخدام به صورت پیمانی است. در برخی نهاد های دولتی و غیر دولتی برای انجام امور اجرایی از نیرو هایی تحت نیروهای پیمانی استفاده می‌ شود. تمامی قواعد و قوانین مربوط به نیرو های پیمانی در آیین نامه پیمان استخدامی ثبت می‌ شود که این شرایط می‌ تواند برای هر شرکتی متفاوت باشد. برخی افراد معتقد هستند این نوع از استخدام، همان استخدام نیمه رسمی است زیرا در صورتی که کارکرد فرد مناسب باشد و کارفرما از کیفیت او راضی باشد، امکان تبدیل وضعیت استخدام او به رسمی وجود دارد. تمامی کسانی که تحت عنوان نیروی پیمانی کار می‌ کنند در طول خدمت خود می ‌توانند از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهره ببرند.

 

در مورد نیرو های پیمانی می‌ توانیم به نکات زیر اشاره‌ کنیم:

هدف کلی از جذب نیرو های پیمانی استخدام افرادی است که به طور موقت و در یک بازه زمانی مشخص، مشغول به کار شوند. از این رو نهاد ها و سازمان ‌های دولتی نیز می ‌توانند با رعایت قوانین و ضوابط مربوط به استخدام، بخشی از نیرو های مورد نیاز خود را به صورت پیمانی جذب  کنند.

هنگامی که تصمیم گرفته می ‌شود یک نیرو به صورت پیمانی مشغول به کار شود، باید یک فرم استخدامی را پر‌کند. از جمله مواردی که در این فرم ذکر می ‌شود مدت زمان همکاری و استخدام فرد است که معمولا یکساله در نظر گرفته می‌ شود.

فردی که به صورت پیمانی جذب می ‌شود در طول یک سال از یک ماه حق مرخصی برخوردار است.

اگر فرد در طول یکسال قرارداد پیمانی، عملکرد مناسبی از خود نشان‌ دهد امکان دارد مجددا کارفرما از او دعوت به عمل بیاورد و بخواهد این همکاری را ادامه‌ بدهد.

تمامی کسانی که به صورت پیمانکاری جذب می ‌شوند از حق بیمه برخوردار هستند و کارفرما موظف است آن ها را تا انتهای زمان قرارداد بیمه ‌کند. اگر کارفرما قصد ابطال قرارداد یکی از نیرو های پیمانی را داشته ‌باشد، یکماه زودتر باید این مسئله را به وی اطلاع رسانی ‌کنند. این مسئله دو طرفه است یعنی اگر یکی از نیرو های پیمانی نیز بخواهد قرارداد را فسخ‌ کند، یک ماه زودتر باید این مسئله را به کارفرمای خود اطلاع‌ دهد.

 

اگر فردی که جزو نیرو های پیمانی محسوب می ‌شود بیش از ۷ روز غیبت بدون دلیل و موجه داشته ‌باشد، کارفرما می‌ تواند به صورت یک طرفه قرارداد او را باطل کند.

اگر سازمانی که تعدادی از نیرو ها در آن به صورت پیمانی مشغول به کار هستند تصمیم بگیرد که تعدادی نیروی رسمی جذب‌ کند، اولویت جذب نیرو با نیرو های پیمانی است که در حال حاضر درون شرکت مشغول به کار هستند. البته ابتدا باید صلاحیت فرد بررسی‌ شود و سپس در صورت تایید صلاحیت به صورت رسمی جذب می ‌شود.

اگر یکی از نیرو های پیمانی دچار مریضی خاصی است یا باردار است باید این موضوع را به کارفرمای خود اطلاع‌ دهد تا کارفرما نیز این موضوع را به سازمان تامین اجتماعی اطلاع ‌دهد تا فرد بتواند از قوانین حمایتی تعیین‌ شده بهره‌ مند شود.

3-استخدام قراردادی

 استخدام قراردادی یک وضعیت استخدام دیگر است که مهندسین برق ممکن است به این صورت جذب شوند. در استخدام قراردادی یک قرارداد بین کارفرما و فرد جذب‌ شده به امضا می ‌رسد و در این قرار داد تمامی تعهدات دو طرف نسبت به یکدیگر ذکر می‌ شود. در استخدام قرار دادی دو طرف قضیه باید تک تک تعهداتی که در برگه قرارداد آورده شده ‌است را انجام‌ دهند زیرا در غیر این صورت با جریمه مواجه خواهند شد.

 

4-قرارداد معین

در استخدام به صورت قرارداد معین، در یکی از مفاد قرارداد، زمان پایان کار ذکر می‌ شود. پایان کار به منزله پایان قرارداد همکاری است البته این قرارداد قابلیت تمدید نیز دارد. در وضعیت استخدامی قرارداد معین حق فسخ یک طرفه قرارداد وجود ندارد و یک ماه پیش از فسخ قرارداد، این موضوع باید به طرف دیگر قرارداد اعلام ‌شود.

5-قرارداد استخدام دائم

 تعریف حقوقی این نوع از قرارداد به این شکل است که یا در یکی از بند های این قرارداد، صراحتاً به نامحدود بودن زمان کار اشاره می ‌شود، یا اینکه، زمانی برای پایان این قرارداد، عنوان نمی ‌گردد. باید بیان کنیم که پایان همکاری در این نوع از استخدام منوط به شرایط خاصی است و اتفاقات مشخصی باید رخ ‌دهد تا این نوع از همکاری را به پایان رساند.

 

امکان فسخ این نوع از قرارداد استخدامی به صورت یک طرفه وجود ندارد اما شرایطی وجود دارد که در صورت رخ‌ دادن می ‌توان به این نوع از همکاری پایان ‌داد.

در ادامه به تعدادی از این شرایط اشاره می‌کنیم.

 5-1 فوت فرد استخدام‌ شده

طبیعتا اگر فردی که با وضعیت استخدام قرارداد دائم مشغول به کار است، فوت شود قرارداد او ملغی می ‌شود.

5-2 از کار افتادگی

اگر توسط کارشناس تامین اجتماعی تشخیص داده ‌شود که فرد از کار افتاده است، می‌ توان قرارداد استخدامی را لغو کرد.

5-3 بازنشستگی

برای هر کارگر یک مدت زمان کاری مشخص تعیین شده ‌است که پایان این زمان به معنای بازنشستگی فرد است که با فرا رسیدن موعد بازنشستگی قرارداد همکاری امضا شده بین طرفین ملغی می ‌گردد.

 

5-4 استعفای فرد

زمانی که فرد تحت قرار داد، از سمت شغلی خود استعفا می‌ دهد در واقع تقاضای پایان همکاری داده است و در صورتی که مدیریت با این استعفا موافقت‌ کند، قرارداد استخدامی به صورت خودکار باطل می ‌شود.

5-5 نقض آیین نامه‌ های انضباطی یا کوتاهی در انجام امور محوله

مطابق ماده ۲۷ قانون کار، اگر فرد در انجام امور محوله کوتاهی ‌کند یا قوانین انضباطی محیط کار را پس از تذکر های مکرر زیر پا بگذارد و به هشدار ها توجهی نداشته‌ باشد و در صورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر به عنوان «حق سنوات» به وی پرداخت‌ شود و سپس می‌ توان قرارداد وی را فسخ ‌کرد.

6-استخدام شرکتی

یکی دیگر از انواع استخدامی که مهندسین برق ممکن است به آن شکل استخدام ‌شوند، استخدام شرکتی است. امروزه شرکت ‌های دولتی و خصوصی بسیار زیادی وجود دارند که کارکنان خود را به صورت شرکتی به استخدام در می ‌آورند. از مزایای این نوع استخدام می ‌توان به بهره ‌مند بودن از بیمه اشاره‌ کرد. یکی از معایب این نوع استخدام را می ‌توان حقوق دریافتی پایین بیان‌ کرد.

شاید بزرگترین ویژگی مثبت این نوع از استخدام را بتوان این مسئله بیان‌ کرد که مطابق مصوبه‌ های دولت اولویت استخدام در شرکت ‌های دولتی با کسانی است که در حال حاضر به صورت شرکتی در حال کار کردن هستند.

برای واضح‌ شدن مفهوم نیروی شرکتی باید بیان ‌کنیم نیروی شرکتی به نیرو هایی گفته می ‌شود که توسط یک شرکت مشخص برای کار کردن در یک شرکت دولتی یا خصوصی تامین می ‌شوند. نیرو های شرکتی قرار داد خود را به صورت مستقیم با شرکتی که در آن کار می‌ کنند، منعقد نمی ‌کنند بلکه قرارداد خود را با شرکت تامین کننده نیرو می ‌بندند. شیوه دریافت حقوق نیز به این شکل است که شرکت تامین ‌کننده کننده نیرو حقوق را دریافت می‌ کند و سپس آن را به نیرو های تحت قرارداد پرداخت می‌ کند.

مزیتی که این نوع از استخدام برای شرکت‌ های دولتی دارد این است که دردسر های استخدام به صورت مستقیم به حداقل می ‌رسد، تعهدات کمتری نسبت به نیرو های خود دارند و میزان حقوق پرداختی به این نوع از نیرو ها کمتر خواهد بود.

7-استخدام خدماتی

استخدام به صورت ارائه خدمات نیز از دیگر روش های به کارگیری مهندسین برق است. امروزه بسیاری از مراکز وجود دارند که افراد را صرفا برای انجام یک ‌سری خدمات خاص استخدام می‌ کنند و تنها زمانی که به این خدمات نیاز باشد از آن ها استفاده می ‌کنند و با توجه به حجم کاری که انجام می ‌دهند، درآمد ماهیانه آن ها متفاوت است. از مزایای این نوع از مشاغل می ‌توان به انعطاف‌ پذیری زمانی آن ها اشاره ‌کرد زیرا تنها زمانی به حضور افراد نیاز است که مشکل پیش آمده در حوزه تخصصی آن ها باشد. البته از این موضوع هم نباید غافل‌ شد که استخدام به صورت خدماتی دارای حقوق و مزایای پایینی است و بیشتر به عنوان یک شغل پاره وقت یا شغل دوم می ‌توان روی آن حساب باز کرد.

8- تفاوت انواع وضعیت استخدام

تا اینجا تلاش‌کردیم انواع استخدامی ‌های موجود در نهاد های مختلف را به شما مهندسان برق معرفی‌ کنیم. در ادامه می‌ خواهیم به بررسی تفاوت انواع استخدامی ‌های مهندسان برق بپردازیم.

اگر مهندس برقی به صورت پیمانی استخدام‌ شود تا مدت زمانی که تحت پیمان است از مزایای بیمه برخوردار است و پس از پایان بیمه نمی ‌تواند از این مزایا استفاده‌ کند در حالیکه مهندس برقی که به  صورت رسمی استخدام می‌ شود حتی در دوران بازنشستگی نیز از مزایای بیمه بهره می ‌برد.

مهندس برقی که به صورت رسمی در یک نهاد دولتی مشغول به کار است ماهانه بین ۳ تا ۵ میلیون حقوق می‌ گیرد در حالی که یک نیروی قراردادی که در ارگان ‌های دولتی مشغول به کار است، از حقوق بسیار کمتری برخوردار است.

 

کسانی که به صورت قرار دادی مشغول به کار هستند از مزایایی مانند افزایش حقوق یا دیگر مزایایی که نیرو های رسمی دارند، بی ‌بهره هستند و نمی‌توانند در این زمینه ادعایی داشته ‌باشند.

مهندسان برقی که به صورت پیمانی استخدام می ‌شوند شانس استخدام رسمی را دارند و ممکن است پس از مدتی به صورت استخدام رسمی تبدیل وضعیت‌ شوند اما کسانی که به صورت قراردادی کار می‌ کنند، حتی پس از ۱۰ سال کار کردن هم ممکن است استخدام‌ نشود و کارفرما به راحتی می ‌تواند وی را اخراج‌ کند و در نتیجه خبری از پاداش و مزایای بازنشستگی نیز برای این مهندس برق نخواهد بود.

در مسئله بیمه اما مهندسان برق پیمانی شرایط بهتری نسبت به مهندسان برق رسمی دارند. مهندسان برقی که به صورت رسمی استخدام می ‌شوند از بیمه خدمات درمانی بهره می ‌برند در حالی که کارکنانی که وضعیت استخدام آن ها به صورت پیمانی است از بیمه تامین اجتماعی استفاده می‌ کنند که عملکرد آن تا حدودی بهتر از خدمات درمانی است.

 

شاید این مقاله هم برای شما جالب باشد :

سخن پایانی

باتوجه به تمام مواردی که در مورد وضعیت استخدام بیان‌ شد، می‌ توان به این نتیجه رسید که بهترین نوع استخدام برای یک مهندس برق، استخدام رسمی و سپس استخدام پیمانی است که با نام نیمه رسمی نیز شناخته می ‌شود. قراردادهای پیمانی معمولا به صورت ۳ یا ۵ ساله منعقد می ‌شود و معمولا پس از پایان قرارداد مجددا برای یک دوره دیگر تمدید می‌ شود. همچنین کسانی که به صورت پیمانی جذب می‌ شوند شانس بالایی برای تبدیل وضعیت به یک نیروی رسمی دارند.

 

احتمال اخراج نیروی رسمی بسیار پایین است و تنها در صورتی که یک اشتباه بزرگ از فرد سر بزند، احتمال اخراج وی وجود دارد. پس از نیروی رسمی و پیمانی، نیرو های قراردادی هستند که هر ساله قرار داد آن ها توسط خود سازمان تمدید یا ملغی می‌ شود و دولت سر و کاری با این افراد ندارد. امنیت شغلی در استخدام قرار دادی بسیار پایین است و مهندسان برقی که می‌ خواهند به صورت قرار دادی استخدام ‌شوند باید به این موضوع دقت داشته ‌باشند.

 

کلاس آفلاین رایگان نظام مهندسی مکانیک
کلاس آنلاین آزمون نظام مهندسی مکانیک
بسته پایه کارشناس رسمی کارخانجات
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک

سایر مقالات

دیدگاه های شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!