یکی از راه های ورود به بازار کار نظام مهندسی و کسب درآمد از پروانه نظام مهندسی برق طراحی تاسیسات برقیست ؛ حوزه ی طراحی تاسیسات برقی حوزهی گسترده و جذاب محسوب میشود ، در ادامه آن را با جزییات کامل مورد بررسی قرار داده ایم
طراحی تاسیسات برقی را از کجا باید شروع کرد؟
مهندس برق موفق و حرفه ای کسی است که بتواند به نرم افزارهای طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان مسلط باشد و طبق جدیدترین استانداردها پروژه را به اتمام برساند .
طراحی تاسیسات برقی چیست
به زبان ساده بجای اینکه یک شی را با خط کش یا دست بکشید، با نرم افزارهای طراحی همان را بصورت دقیق و سریع، با رایانه ترسیم می کنید.
دانش موردنیاز
مهندسان طراح برق باید برای تمام تصمیماتی که می گیرند دلیل علمی و توجیهات استاندارد طبق منابع مرجع داشته باشند.به عنوان مثال تعداد روشنایی هر مدار یا سایز سیم های برق و…. باید با دلیل و طبق استانداردهای مشخص شده باشد.
مطالعه منبع
طراح تاسیسات برقی باید به منابع مقررات ملی ساختمان نظیر زمبحث13،مبحث 19،نشریه 110 و مبحث 15 تسلط داشته باشد.البته همه قسمت های منابع لازم نیست بخش هایی از هر منبع باید مورد مطالعه قرار گیرد. اصول طراحی نقشه های برقی ساختمان در مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان عنوان شده است. تدوین این مقررات در یک آیین نامه مشخص به تامین ایمنی ساکنین، ایمنی ساختمان، سلامت تاسیسات الکتریکی ساختمان و همچنین تجهیزات و محتویات داخل آنان، کمک شایانی نموده است. با رعایت این ضوابط و الزامات می توان شرایط مناسبی برای تامین روشنایی و برق رسانی به دستگاه های مختلف، فراهم نمود. مطابق این مقررات، تمام تجهیزات برقی مورد استفاده در طراحی و اجرا، می بایست حداقل مطابق یک استاندارد معتبر ساخته شده باشند.
یکی از منابع و روش های یادگیری طراحی تاسیسات برقی، کتاب طراحی برق ساختمان است ، شما با مطالعه این کتاب علاوه بر طراحی با اتوکد، در محاسبات حرفه ای خواهید شد
شناخت انواع نرم افزار
طراحی تاسیسات برقی با نرم افزار انجام می شود که رایج ترین و پر کاربردترین نرم افزار، اتوکد است ورژن 2017 برای طراحی پاسخگومی باشد نیاز به اتوکد پیچیده نداریم.نرم افزار بعدی دیالوکس هست این نرم افزار برای طراحی روشنایی هست و در نهایت نرم افزار رویت هست که طراحی را به صورت سه بعدی انجام می دهد.
اصول محاسبات
اکثر طراحان صرفا نقشه کش هستند طراح فردی است که هم به اصول نقشه کشی در فایل های اتوکد و هم محاسبات مسلط باشد. متاسفانه بسیاری از طراحان محاسبات بلد نیستند.به صورت تجربی مثلا سایز کابل رو 10 تشخیص می دهد بعد از انجام محاسبات متوجه می شویم سایز 16 مورد نیاز پروژه است.در حال حاضر در اکثر استان ها ارائه دفترچه محاسبات الزامی است.تجهیزاتی مانند روشنایی کلیدها کابل ها و … باید محاسبه شود و با نقشه تحویل داده شود پس محاسبات بسیار مهم است که یاد بگیریم.
نرم افزارهای طراحی تاسیسات برقی
در ادامه به معرفی نرم افزارهای طراحی برق ساختمان می پردازیم:
اتوکد
نرم افزار اتوکد یکی از قدرتمندترین و کاملترین نرم افزارهای ساخت کمپانی Autodesk در حیطه نقشه کشی برق ساختمان می باشد . با استفاده از این نرم افزار قادر به طراحی پلان های روشنایی ، پریز ، آنتن مرکزی، تلفن اعلام حریق ، تابلو توزیع ، رایزر دیاگرام، همبندی و سیستم زمین خواهیم بود. برای آموزش اتوکد الکتریکال کلیک کنید
رویت
رویت مپ یک نرم افزار مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) است که توسط Autodesk برای افرادی که که در زمینه مهندسی MEP مشغول هستند ساخته شده است MEP. مخفف Mechanical (مکانیک)، Electrical (برق)، و Plumbing (لوله کشی) است، که سه شاخه مهندسی هستند که در Revit MEP بر روی آن ها کار می شود.با استفاده از مدل سازی اطلاعات ساختمان به جای نقشه کشی با کمک کامپیوتر، Revit MEP قادر است با استفاده از اطلاعات پویا مدل های هوشمند ساختمان را مدیریت کند. این به سیستم های پیچیده ساختمان اجازه می دهد که به طور دقیق و در زمانی کوتاه تر طراحی و مستند شوند.
دیالوکس
یکی از مطرح ترین نرم افزار ها در زمینه محاسبات روشنایی و نورپردازی دیالوکس است. با وارد کردن اطلاعات معماری فضا همچون ابعاد اتاق، جنس، رنگ و بافت محیط و مشخص کردن کاربری فضا مانند فضا های اداری، تجاری و … میتوان محاسبه روشنایی را با توجه به فاکتور های نوع چراغ، دمای رنگ چراغ، زاویه پخش نور و بر اساس چیدمان المان های معماری انجام داد. بسیاری از شرکت های تولیدکننده محصولات روشنایی اطلاعات فنی چراغ های خود را بر اساس منحنی پخش نور هر چراغ به صورت فایل هایی که پلاگین نامیده میشود ارائه میدهند.