اصول طراحی نظام مهندسی برق

یکی از بهترین و رو به رشد ترین بازار کار نظام مهندسی برق، طراحی تاسیسات برقی ساختمان ها بوده که در این مقاله به تشریح نحوه انجام این طراحی، استارت برای طراحی، اصول درآمدزایی و معرفی نرم افزارهای مورد نیاز می پردازیم. از اصلی ترین مزایای درآمدزایی از طراحی تاسیسات برقی ساختمان، عدم نیاز به داشتن پروانه، انجام آن به صورت پاره وقت و همچنین امکان گرفتن پروژه از هر جای کشور (دورکاری) است. همچنین با یادگیری اصول طراحی و اصول حرفه ای محاسبات می توان پروژه های چند هزار متری گرفته و درآمد عالی کسب کرد.
برای دریافت ویدئو آموزشی رایگان فرم زیر را پر کنید
طراحی تاسیسات برقی ساختمان چیست؟
هر ساختمانی نیاز به تاسیسات برقی دارد، از یک لامپ گرفته تا انواع سیستم های جریان ضعیف، حرارتی و برودتی و …. حال برای تاسیسات برقی این ساختمان، باید طراحی و محاسبات لازم را انجام داد تا با بهترین کیفیت و بالاترین ایمنی این طراحی انجام شود. برای انجام این کار ابتدا پلان طراحی شده توسط مهندسین عمران و معماری در اختیار مهندس طراح تاسیسات الکتریکی قرار گرفته و پس از آن این مهندس طراح، با در نظر اصول مقررات ملی ساختمان و منابع معتبر اقدام به محاسبه و ترسیم نقشه های اتوکد می کند.
طراحی تاسیسات برقی را از کجا باید شروع کرد؟
برای آغاز طراحی تاسیسات برقی، باید در سه محور تسلط لازم را داشت که در ادامه به معرفی این سه محور می پردازیم:
مطالعه منابع
کل طراحی تاسیسات برقی براساس منابع مقررات ملی ساختمان به ویژه مبحث 13 (طرح و اجرای تاسیسات برقی)، مبحث 15 (آسانسور و پلکان برقی)، نشریه 110 سازمان برنامه جلدهای اول و دوم بوده، هر چند بسیار مهم است که توجه شود که جزییات این طراحی ها در این منابع به صورت کامل ارایه نشده و صرفا به بیان مفاهیم بنیادی و اساسی اکتفا شده است.
آشنایی با نرم افزارهای طراحی
برای اجرای طراحی نیاز به آشنایی با برخی نرم افزارهای کاربردی است که از بین این نرم افزارها، نرم افزار اتوکد مهمترین و رایج ترین نرم افزار بوده که هر طراح تاسیسات برقی باید در حد نیاز با آن آشنا باشد.
اصول محاسبات
طراحی صرفا به ترسیم نقشه محدود نشده و باید هر طراح تاسیسات برقی، محاسبات المان ها و قسمت های مختلف یک ساختمان را بلد باشد، از جمله دیماند و بار، سطح مفطع هادی و کابل، ظرفیت ترانسفورماتور، دیزل ژنراتور و UPS، جریان نامی و قدرت قطع کلید ها و … با اطمینان می شود ادعا کرد که متاسفانه بسیاری از طراحان تاسیسات برقی، تسلط و توانایی لازم برای محاسبات را ندارند و اگر مهندسی به این موارد مسلط شود به راحتی می تواند در پروژه های بزرگ خودنمایی کند.
چطور با طراحی درآمدزایی کنم؟
سه عامل بسیار مهم که در درآمدزایی با دانش اصول طراحی تاسیسات برقی ساختمان موثر است عبارتند از:
گرفتن پروانه نظام مهندسی
برای درآمدزایی از طراحی تاسیسات برقی، حتما نیاز به داشتن پروانه نظام مهندسی برق نیست اما داشتن آن اولین و مهمترین کمکی که به مهندسین می کند، درک عمیق مفاهیم مباحث و منابع مقررات ملی ساختمان و همچنین فهم دلایل طرح چنین آیین نامه هایی است. تاثیرگذاری دوم، اعتماد بیشتر به مهندس دارای پروانه طراحی نسبت به سایر مهندسین بین کارفرمایان بوده و طبیعتا روی درآمد این مهندسین و گرفتن پروژه های بزرگ تاثیر قابل توجهی دارد.
ایجاد ارتباط
سه راه بینادی برای ایجاد ارتباط و گرفتن عبارتند از:
داشتن پروانه نظام مهندسی و ایجاد ارتباط با سایر مهندسین طراح و کارفرماها
ایجاد ارتباط با دفاتر فنی سازمان نظام مهندسی ساختمان
معرفی کارفرماها و صاحبان شرکت های ساختمانی
استفاده از بستر فضای مجازی
ساختمان های کوچک
به مهندسین تازه کار اکیدا توصیه می شود که در ابتدای شروع به کار طراحی، روی ساختمان کوچک (زیر 1000 مترمربع زیربنا و زیر 5 سقف) متمرکز شده و با تمرکز روی طراحی و محاسبه براساس مقررات ملی ساختمان و دستور العمل های سازمان نظام مهندسی ساختمان، تجربه لازم را برای گرفتن پروژه هایی مانند مجتمع های مسکونی، تجاری، اداری و درمانی به دست آورند.
نرم افزار های طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
سه نرم افزار رایج و پرکاربرد که در طراحی تاسیسات برقی نیاز بوده را معرفی می کنیم:
اتوکد
نرم افزار اتوکد (Autocad) در سال ۱۹۸۲ توسط شرکت Autodesk عرضه شده و هر ساله ورژن جدید این نرم افزار وارد بازار می شود در به روز رسانی های این نرم افزار، امکانات جدیدی به آن افزوده می شود. این نرم افزار پایه و اساس طراحی نقشه های تاسیسات الکتریکی است. هر چند اتوکد الکتریکال نیز وجود داره که همان نرم افزار اتوکد برای پروژه های الکتریکی بهینه سازی شده و نمادها و المان های برقی (مانند تابلو برق، مسیر جریان و …) به راحتی در آن قابل اجراست.
دیالوکس
نرم افزار دیالوکس (DIALux)، نرم افزار اختصاصی طراحی و محاسبات روشنایی بوده که با وارد کردن اطلاعات اولیه ای مانند ابعاد اتاق، رنگ و بافت فضای مورد نظر، می توان روشنایی مورد نیاز را با دقت محاسبه نمود.
رویت
نرم افزار رویت ( Autodesk Revit ) یک نرم افزار مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) برای معماران، مهندسان ساختمانی، مهندسان فنی، برق کاری و لوله کشی، طراحان و پیمانکاران است. این نرم افزار به کاربر اجازه می دهد یک ساختمان و قسمت های مختلف آن را به صورت سه بعدی طراحی کند، مدل را با عناصر نقشه کشی دو بعدی علامت گذاری کند و از پایگاه داده ساختمان به اطلاعات ساختمان دسترسی پیدا کند.
تعرفه انجام خدمات طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
تعرفه طراحی تاسیسات الکتریکی
سازمان نظام مهندسی ساختمان استان ها هر سال، تعرفه خدمات مهندسی، از جمله طراحی تاسیسات برقی، را اعلام می کنند. برای دریافت این تعرفه کافیست که به سایت سازمان نظام مهندسی استان خود مراجعه و از بخش تعرفه خدمات مهندسی آن را دریافت کنید. این تعرفه به ازای هر مترمربع و براساس تعداد طبقات آن ساختمان است. این درآمد صرفا برای مهندسین دارای پروانه اشتغال به کار در صلاحیت طراحی تاسیسات برقی تعریف شده است.
حق الزحمه طراحی و درآمد طراحی تاسیسات برقی
قبلا گفته شد که برای داشتن درآمد از طراحی تاسیسات برقی، الزاما نباید پروانه طراحی تاسیسات برقی را داشت، هر چند که داشتن آن برای افزایش درآمد موثر است. همچنین با داشتن پروانه فقط به درآمد از ارجاع پروژه از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان اکتفا نمی شود. اصلی ترین درآمد یک طراح تاسیسات برقی، طراحی پروژه برای مهندسینی است که تسلط یا وقت لازم برای طراحی را نداشته یا شرکت های حقوقی که نیاز به طراح حرفه ای دارند است. طراحانی که چنین همکارهایی دارند معمولا به صورت درصدی از تعرفه (بالای 20 درصد) به عنوان حق ترسیم برای خود بر می دارند. این حق ترسیم کاملا توافقی است.
آموزش اصول طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان
مهم ترین سرفصل های آموزش اصول طراحی تاسیسات الکتریکی عبارتند از:
- فصل ۱: پلان ساختمان
- فصل ۲: آموزش اتوکد
- فصل۳: سیم و کابل
- فصل ۴: همبندی
- فصل۵: روشنایی
- فصل۶: پریز برق
- فصل۷: تلفن
- فصل۸: آنتن تلوزیون
- فصل۹: آیفون و زنگ اخبار
- فصل۱۰: اعلام حریق
- فصل ۱۱: شبکه
- فصل۱۲: تاسیسات مکانیکی
- فصل۱۳: دیماند
- فصل۱۴: تابلو برق
- فصل ۱۵: رایزر دیاگرام
برای دریافت بسته «آموزش طراحی تاسیسات الکتریکی ساختمان» کلیک کنید.
انجام طراحی تاسیسات برقی
آکادمی مهندس کریمی، دارای همه مجوزهای لازم (کلیک کنید) با تیم حرفه ای و باسابقه، اقدام به طراحی تاسیسات برقی با بالاترین کیفیت ممکن می کند، با تکمیل فرم زیر، ما با شما تماس خواهیم گرفت.