اصول طراحی تاسیسات برق ساختمان

در این مقاله قصد داریم مطالب جامع در مورد اصول طراحی تاسیسات برقی ساختمان در اختیارتون قرار بدیم از نحوه طراحی تاسیسات برقی تا در آمدزایی رو به صورت کامل توضیح خواهیم داد پس تا آخر مقاله همراه ما باشید.
طراح تاسیسات برقی کیست؟
یکی از مهمترین زمینه های فعالیت در نظام مهندسی برق، تسلط به طراحی تاسیسات برقی ساختمان است.طراح تاسیسات برقی به فردی گفته می شود که نقشه ها و محاسبات مورد نیاز برای اجرای تاسیسات برقی را طراحی ومحاسبه می کند مراحل کار به این صورت است که در ابتدا مهندس محاسب عمران به طراحی سازه می پردازد و بعد از آن مهندس طراح معماری پارتیشن بندی را مشخص می کند و بعد نقشه معماری که به آن پلان تجهیزات (مبلمان) گفته می شود در فرمت اتوکد (DWG) در اختیار طراح تاسیسات برقی قرار می دهد.طراح تاسیسات برقی، طبق مقررات ملی ساختمان (مبحث 13، نشریه110،مبحث 19 و…) و نوع کاربری ساختمان (اداری،تجاری،مسکونی و…) به محاسبات (سایزینگ کابل،محاسبات روشنایی و وسایل حفاظتی و…) و جانمایی تجهیزات (محل قرارگیری کلید و پریز،رایزرها و تابلو واحد و …) می پردازد.
برای دریافت ویدئو آموزشی رایگان فرم زیر را پر کنید
نمونه نقشه طراحی تاسیسات برقی
نمونه نقشه تاسیسات برقی با اتوکد را مشاهده می کنید دیوارها و راه پله ها توسط معمار طراحی شده است و پلان تجهیزات در اختیار طراح برق قرار می گیرد طراح برق، به جانمایی تجهیزات برقی نظیر چراغ،کلید و پریز و … و محاسبات آن ها می پردازد.
مزایای طراحی تاسیسات برقی
دورکاری ( پروژه ای)
مهم ترین مزیت آن، به صورت دورکاری( پروژه ای) است لازم نیست در محل پروژه به صورت فیزیکی و دائم حاضر باشید کار رو می توانید به صورت دورکاری انجام دهید از شرکت ها و افراد و سازمان های مختلف پروژه رو دریافت می کنید بعد از اتمام کار، نقشه رو تحویل دهید.
زمان بر نبودن
در مقابل زمانی که برای هر نقشه صرف می شود دریافتی بالایی دارد. با صرف حدود 2-3 ساعت در روز می توان به درآمد بالایی رسید. اوایل کار طراحی، با توجه به کم بودن تجربه زمان بیشتری برای طراحی صرف می شود اما با مرور زمان و انجام پروژه های بیشتر تجربه فرد بیشتر شده وزمان کمتری برای طراحی نیاز خواهد بود.
رو به رشد
طراحی تاسیسات برقی بازار رو به رشدی دارد مثل سابق نیست هر فردی قصد ساخت و ساز داشته باشد به صورت تجربی به طراحی نقشه بپردازد الان بعد از طراحی نقشه در واحد کنترل نقشه، نقشه ها و دفترچه محاسبات با دقت بالایی بررسی می شود.
تاثیر پروانه نظام مهندسی
داشتن پروانه نظام مهندسی الزامی نیست طراحانی هستند که پروانه نظام مهندسی ندارند اما داشتن پروانه دو تاثیر مهم دارد
1)تسلط بیشتر و عمیق تری به مفاهیم (دانش عمیق تری با تسلط به مباحثی مانند مبحث 13 و مبحث 19 و… پیدا می کنید)
2)در صورت داشتن پروانه حتی پروانه نظارت، اعتبار بیشتری به کارتون داده می شود و با افراد بیشتری در ارتباط خواهید بود با مهندسین دیگر و هم با کارفرما در ارتباط هستید. پس با داشتن پروانه هم طراح حرفه ای می شوید و هم امکان دریافت پروژه بیشتر خواهد بود.
پیش نیازهای طراحی تاسیسات برقی
مطالعه منابع
طراح تاسیسات برقی باید به منابع مقررات ملی ساختمان نظیر مبحث13،نشریه 110،مبحث 13،راهنمای مبحث 13 و مبحث 15 تسلط داشته باشد.البته همه قسمت های منابع لازم نیست بخش هایی از هر منبع باید مورد مطالعه قرار گیرد.
آشنایی با نرم افزارهای طراحی
طراحی تاسیسات برقی با نرم افزار انجام می شود که رایج ترین و پر کاربردترین نرم افزار، اتوکد است ورژن 2017 برای طراحی پاسخگومی باشد نیاز به اتوکد پیچیده نداریم.نرم افزار بعدی دیالوکس هست این نرم افزار برای طراحی روشنایی هست و در نهایت نرم افزار رویت هست که طراحی را به صورت سه بعدی انجام می دهد.
اصول محاسبات
اکثر طراحان صرفا نقشه کش هستند طراح فردی است که هم به اصول نقشه کشی در فایل های اتوکد و هم محاسبات مسلط باشد. متاسفانه بسیاری از طراحان محاسبات بلد نیستند.به صورت تجربی مثلا سایز کابل رو 10 تشخیص می دهد بعد از انجام محاسبات متوجه می شویم سایز 16 مورد نیاز پروژه است.در حال حاضر در اکثر استان ها ارائه دفترچه محاسبات الزامی است.تجهیزاتی مانند روشنایی کلیدها کابل ها و … باید محاسبه شود و با نقشه تحویل داده شود پس محاسبات بسیار مهم است که یاد بگیریم.
زمینه های درآمدی
ارجاع پروژه از نظام مهندسی
اگر پروانه نظام مهندسی دارید از طرف سازمان نظام مهندسی پروژه به شما ارجاع می شود که کم در آمدترین زمینه فعالیت است.
طبق تعرفه نظام مهندسی استان، تعداد طبقات ساختمان و متراژ آن درآمد محاسبه می شود.
افراد حقیقی
کارفرما برای طراحی تاسیسات برقی به شما مراجعه می کند این افراد دنبال طراح های حرفه ای می گردند که برای آن ها پروژه طراحی کنید. اکثر طراح های که پروانه دارند طراحی بلد نیستند به دنبال اشخاصی هستند که به صورت درصدی با آن ها توافق می کنند.نقشه ها را طراحی می کنید و درصدی از حق الزحمه به شما طبق توافق تعلق می گیرد.
شرکت های حقوقی
این شرکت ها پروژه های بزرگ رو تحویل می گیرند الزاما زیر نظر نظام مهندسی نیستند نظیر پروژه های اداری برای طراحی این پروژه ها به دنبال طراح های حرفه ای هستند.درآمد بسیار بالایی دارد در صورت حرفه ای شدن می توانید با این شرکت ها همکاری کنید.
کارفرماها و شرکت های ساختمانی
کارفرما هایی که کار ساخت و ساز رو انجام می دهند علاوه بر طراح نظام مهندسی،طراح اختصاصی دارند که نقشه ها اجرایی را طراحی می کنند.
مهارت های لازم برای طراحی تاسیسات برقی
با اصولی که معرفی می شود تبدیل به یک طراح حرفه ای می شوید.
اولویت و تمرکز
طراحی تاسیسات برقی را به صورت شغل دوم پولساز در نظر بگیرید تمرکز و اولویت باید روی این شغل باشد.
آموزش
برای اینکه حرفه ای شوید و به درآمد بالا برسید حتما باید در این زمینه آموزش ببینید.
پیگیری و تداوم
باید به دنبال کارفرما باشید تا به شما پروژه دهد که نیاز به پیگیری و تداوم دارد مخصوصا برای خانم ها و افرادی که شغل دارند اما به دنبال شغل دوم هستند.
نقشه راه
با 4 گامی که در ادامه معرفی می شود می توانید درآمد بالا برسید.
یادگیری اصولی
سرفصل های آموزشی به شرح زیر است.
1)آموزش اتوکد
2)پلان ساختمان
3)سیم و کابل
4)همبندی
5)روشنایی
6)پریز برق
7)تلفن
8)آنتن تلویزیون
9)آیفون و زنگ اخبار
10)اعلام حریق
11)شبکه
12)تاسیسات مکانیکی
13)دیماند
14)تابلو برق
15)رایزر دیاگرام
ایجاد ارتباط
با سایرین مهندسین،کارفرمایان و فضای مجازی ارتباط برقرار کنید.
پروژه های کوچک
از پروژه های کوچک شروع کنید. کسب تجربه و ارتباط بیشتر منجر به دریافت پروژه های بزرگ می شود.افرادی که پروژه های بزرگ رو طراحی می کنند در ابتدای کار، از پروژه های کوچک شروع کردند.
درآمد رویایی
بعد از طی سه گام قبلی در کمتر از یک سال به طراحی پروژه های پولساز نظیر بیمارستان،ساختمان های تجاری و مجتمع های مسکونی می رسید.
پروژه تاسیسات الکتریکی ساختمان کامل
طراحی
پلان های روشنایی و پریز
در هر ساحتمان باید با توجه به مشخصات معماری و نوع کاربری( مسکونی و اداری) و به منظور بهینه سازی مصارف برق،نوع وسایل روشنایی بر اساس استانداردهای جهانی طراحی گردد.
کلید وسیله ای است که برای وصل یا قطع جریان در یک یا چند مدار الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد.
پلان سیستم جریان ضعیف به ویژه اعلام حریق، آنتن مرکزی و …
اجرای آنتن مرکزی و اعلام حریق در ساختمان های مسکونی بیش از پنج طبقه، بیمارستان ها و بناهای درمانی و مراکز اجتماع(سینما، مساجد و…) اجباری است.
پلان سیستم های امنیتی به ویژه دوربین مدار بسته
در پروژه های نصب دوربین مداربسته نقشه سیم کشی دوربین مداربسته بخش مهم در طراحی آن پروژه است. همچنین این نقشه را می توان به مشتری خصوصا در پروژه های بزرگ تحویل داد. این نقشه کمک بسیار خوبی برای ارتقا سیستم مداربسته، تعمیر و نگه داری سیستم در آینده می کند.
پلان رایزر دیاگرام
به هر مسیر عمودی که جهت عبور تاسیسات در ساختمان از آن استفاده میشود رایزر میگویند. در ابتدا باید دانست در تمامی ساختمانها دو رایزر وجود دارد. یک رایزر جهت عبور تاسیسات الکتریکال و یک رایزر جهت عبور تاسیسات مکانیکال، که این دو رایزر باید به خاطر موارد ایمنی از هم مجزا باشند.
محاسبه
دیماند
در تهیه طرح تاسیسات برقی ساختمان ها یکی از شرایط مهم پیش بینی و برآورد هر چه دقیق تر درخواست نیروی برق(تقاضا و یا دیماند) یا حداکثر توان مصرفی آن است. دیماند حاصل جمع بارها ضربدر ضریب همزمانی،ضریب بهره برداری و ارزیابی بارهای موجود و پیش بینی شده است.
سیم و کابل
سطح مقطع هادی ها باید با توجه به عوامل زیر تعیین شود:
الف)نوع مصرف
ب)جریان مجاز هادی
پ)شرایط محیط نصب هادی
ت)شرایط نصب هادی ها
ث)حداکثر دمای مجاز هادی
ج)اثر هارمونیک ها روی هادی
ح)تنش های الکترومکانیکی
خ)تنش های مکانیکی
د)حداکثر مقاومت ظاهری،با توجه به عملکرد وسیله حفاظتی در برابر حداقل جریان اتصال کوتاه
وسایل حفاظتی
ویژگی تجهیزات حفاظتی باید با توجه به نوع حفاظتی که بوجود می آورند تعیین شود، مانند حفاظت در برابر:
الف) اضافه جریان
ب) جریان اتصال زمین
پ) اضافه ولتاژ
ت) ولتاژ کم و نبود ولتاژ
ث) مقادیری از جریان،ولتاژ و زمان که باعث عملکرد حفاظتی می شود،باید خصوصیات مدارها و نوع خطراتی که ممکن است بروز کند متناسب باشد.
UPS و دیزل ژنرتور
در تعیین منابع تغذیه اضطراری باید موارد زیر در نظر گرفته شود:
الف) نوع و مشخصات منبع تغذیه اضطراری
ب) مدارهایی که لازم است از منبع اضطراری تغذیه شوند.
در سیستم جریان متناوب،منبع تغذیه برق بدون وقفه، مولد نیروی برق اضطراری و در سیستم جریان برق مستقیم، باتری و دستگاه شارژ آن جز منابع تغذیه اضطراری محسوب می گردند.
بهترین دوره های آموزش طراحی تاسیسات برق
در ادامه، دو محصول عالی و بی نظیر برای یادگیری طراحی تاسیسات برقی با گارانتی رسیدن به درآمد ارایه می شود:
کلاس آنلاین طراحی تاسیسات برقی با اتوکد
بسته آموزش حرفه ای طراحی تاسیسات الکتریکی (طراح شو)
مراحل طراحی تاسیسات الکتریکی
طراحی تاسیسات الکتریکی بخش مهمی از پروسه ساخت و تجهیز ساختمان به شمار می رود. تفاوتی ندارد کاربری ساختمان ها چگونه باشد. در هر حال طراحی و نصب تجهیزات الکتریکی اقدامی ضروری است که جهت تامین نیاز ساکنین انجام می شود.
برآورد بار و دیماند
در اولین مرحله از طراحی، توان مورد نیاز برای روشنایی، برق رسانی و محل استقرار بارها مشخص می شود. در تعیین توان مصرفی کل، ضریب هایی همچون همزمانی و دیماند نیز به کار گرفته می شوند. همچنین تابلوهای تقسیم شناسایی شده و مسیر هادی ها به همراه طول هر یک مشخص می شود. در برخی کاربری های خاص همچون مراکز تجاری، ظرفیت ژنراتورها و ترانسفورماتورها نیز تعیین می شود.
بررسی نقشه های معماری
در نقشه معماری پلان تجهیزات شامل محل قرارگیری مبلمان، میز نهارخوری، میز تلویزیون،تخت خواب و میز و کنسول، میز کار،یخچال، ماشین ظرفشویی و لباسشویی، سینک، دوش و زیردوشی، وان،روشویی، توالت ایرانی و فرنگی و… است. وجود موارد بیان شده به منظور طراحی صحیح تعداد، نوع و محل قرارگیری تجهیزات الکتریکی ضروری است.
طراحی پلان ها
انواع نقشه برق موجود در طراحی سیستم برق یک ساختمان به شرح زیر است:
نقشه حقیقی
نقشه مسیر جریان
نقشه فنی و تک خطی
نقشه فرمان
نقشه مدار قدرت الکتریکی
نقشه مونتاژ (جانمایی تجهیزات)
نقشه خارجی (نحوه ارتباط یک تابلوی الکتریکی و تجهیزات خارج از تابلو)
نقشه ترمینال ها
دیدگاهتان را بنویسید