درآمدزایی از نرم افزاهای دیالوکس و اتوکد
این گفتگو درباره طراحی تاسیسات الکتریکی است و اینکه چگونه از طراحی تاسیسات برقی با استفاده از نرم افزاهای دیالوکس و اتوکد درآمدزایی کرد. هدف از برگزاری گفتگوها این است تا بعد از گرفتن پروانه، دیدگاه خوبی داشته باشید . برخی از افراد تصور می کنند برای درآمدزایی فقط باید به سیستم ارجاع نگاه داشته باشیم، این صحیح نیست. پتانسیل برای درآمدزایی وجود دارد ولی به شرط آنکه فرد، آموزش ببینید و روش های مختلف را طی کند.
آقای مهندس وفادار سلام. به این گفتگوی زنده تصویری خوش آمدید. لطفا خود را معرفی کنید.
باسلام خدمت شما مهندس کریمی و تمام مهندسین و افراد شریفی که این گفتگو را تماشا می کنند. مسعود وفادار هستم و در رشته مهندسی برق گرایش کنترل و ابزاردقیق تحصیل کرده ام. بنده در زمینه آموزش دیالوکس و اتوکد و طراحی برق ساختمان فعال هستم.
برای دریافت پاسخ تشریحی سوالات آزمون نظام مهندسی برق از 98 تا هم اکنون، اطلاعات خود را وارد کنید
در حوزه تاسیسات برقی، چه تخصصی دارید؟
بنده از سال 1392 در این حوزه مشغول هستم و به طراحی ساختمان از صفر تا 100 و محاسبات روشنایی، نورپردازی و دیالوکس و سیستم های اعلام و اطفاء حریق صنعتی تسلط دارم.
چگونه این مطالب را یاد گرفتید؟
بیشتر خودم مطالب را یاد گرفتم ولی در سال 1392 از یک شرکت فنی مهندسی که کارهای تاسیسات مکانیکی و الکتریکی را انجام می داد کمک گرفتم. پس از آن، 1.5 سال در شرکتی که کارهای دیالوکس و اتوکد را بطور تخصصی انجام می داد، مشغول به کار شدم. و مطالب را تخصصی تر یاد گرفتم. در حال حاضر هم این فعالیت ها ادامه دارد و همکاری هایم با شرکت ها ادامه دارد.
دیالوکس چگونه نرم افزاری است و با آن چه اقداماتی می توان انجام داد؟
نرم افزار دیالوکس برای نورپردازی و محاسبات روشنایی استفاده می شود و کتابخانه متنوعی از چراغ های خارجی و داخلی دارد. برندهای ایرانی هم مانند: مازینور، گل نور، جهان نور و… در نرم افزار قابلیت افزوده شدن دارد. وقتی شما این چراغ ها را در نرم افزار اضافه می کنید، تعداد و پاشش نور را در مرحله بعد باید تنظیم کرد. نرم افزار با انجام تمامی محاسبات، خروجی ارائه می کند. خروجی نرم افزار قابل استفاده در اتوکد نیز هست. و حتی می توان روی نقشه هایی که برای نظام مهندسی می فرستیم، از آن خروجی اتوکد استفاده کنیم.
همانطور که می دانید، محاسبات روشنایی حتما باید در طراحی تاسیسات الکتریکی و نقشه ها وجود داشته باشد.
برای مثال، برای طراحی ابعاد اتاق و لوکس استاندارد را ارائه می کنم، و نرم افزار تعداد چراغ ها و… را محاسبه می کند و ارائه می کند؟
دو مدل دیالوکس داریم. مدل اول اینکه ابعاد را به نرم افزار می دهیم، تعداد چراغ و… را محاسبه و ارائه می کند. مدل دوم اینگونه است که طراحی سه بعدی را انجام می دهید، چراغ ها را جانمایی می کنید، و می توانید رندر گرافیکی دریافت کنید.
اتوکد در طراحی تاسیسات الکتریکی چه کمکی می کند؟
اتوکد نرم افزار بسیار جامع است که هرکس با نقشه کشی در ارتباط باشد، باید سررشته ای در آن داشته باشد. مهندسان رشته های عمران، معماری، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات الکتریکی و… همه باید اتوکد را بلد باشند. معمولاً شرکت معماری یا شرکت عمران، پروژه را می گیرد و طراحی تاسیسات را برون سپاری می کند. اگر خود شرکت مهندس برق داشته باشد، کار در داخل شرکت انجام می شود ولی معمولا مکانیک و برق را برون سپاری می کنند.
فرض کنید بنده نرم افزار دیالوکس و اتوکد را یاد گرفتم و برای آن مسلط هستم. چگونه می توانم پروژه بگیرم؟ و درآمد زایی داشته باشم.
معمولا افرادی که در رشته عمران یا معماری فعال هستند، پروژه طراحی تاسیسات الکتریکی را از طراحان استعلام می کنند. یا مستقیما کار را سفارش می دهند.
مهندسان عمران، سازه را طراحی می کنند و مهندسان معماری، هم معماری را ترسیم می کنند. و طراحی تاسیسات مکانیکی و الکتریکی را به شرکت ها یا افراد طراح در این حوزه می سپارند. کسی که می خواهد این موارد را فرابگیرد باید مدتی کارمندی کند و خاک حرفه را بخورد تا کم کم با مباحث آشنا شود. به هر حال در همان شرکتی که کار می کند، با کارفرمایان آشنا می شود و ارتباط برقرار می کند. و به مرور می تواند خوداشتغالی را در پیش بگیرد.
از فضای مجازی می توان مشتری جذب کرد؟
اگر صفحه خوبی در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی داشته باشد، اگر تبلیغات خوبی داشته باشد، می تواند و به عبارتی کار درستی ارائه کند، و رضایت مشتری را جلب کند، می تواند در فضای مجازی کار کند. ولی اگر مثلا در حوزه نظام مهندسی طراحی تاسیسات را انجام می دهد و کار مرتبا اصلاح می خورد، و مشخص می شود طراح بر استانداردها تسلط ندارد، کارفرما دیگر به طراح کار نمی دهد.
برای فراگیری استانداردها، از چه منابعی استفاده می کنید؟
اصلی ترین منابع مبحث شماره 13، مبحث شماره 15 و نشریه 110 سازمان برنامه و بودجه است. ولی کل کتاب ها را باید یک دور خوانده باشید. ولی چون نشریه 110 اطلاعات جامعی در اینباره دارد، باید بر آن تسلط داشت. مثلا در محاسبات سایز کابل، باید دفترچه محاسبات ارائه نمایید. که چنانچه دفترچه محاسبات ایراد داشته باشد، برمی گردد.
کار طراحی را می شود بصورت دورکاری به انجام رساند؟ یعنی چنانچه شما به صرف آنکه نقشه معماری را از مهندس معمار گرفتید، خودتان می توانید بقیه کارهای آن را انجام دهید؟
اگر کار طراحی قبل از صدور جواز ساخت باشد، تا حدودی می شود این کار را انجام داد ولی در طراحی باید دریچه های تاسیسات و… جانمایی شود. و باید یک هماهنگی با مهندس معمار و مهندس مکانیک وجود داشته باشد. مخصوصا درباره رایزرها و…
میزان درآمدهای طراحی تاسیسات الکتریکی چگونه است؟
به پروژه و متراژ آن بستگی دارد. هرچه متراژ بالاتر می رود، نحوه محاسبات تغییر می کند. بطور متوسط 7-8 میلیون تومان درآمد دارد. به هر حال این کار پروژه ای است و به بود یا نبود پروژه مرتبط است. سازمان نظام مهندسی در این رابطه جدولی دارد بر اساس تعداد طبقات پروژه، نحوه محاسبات تعیین می شود. مثلا ساختمانی که 7-6 طبقه باشد، هزینه ساخت هرمترمربع 2.250.000 تومان اعلام شده است و مجموع درصد حق الزحمه طراحی مشتمل می شود بر: 0.8 درصد پروژه طراحی معماری، 0.8 درصد پروژه طراحی سازه و 0.45 درصد پروژه طراحی تاسیسات مکانیکی و الکتریکی. و نسبت تاسیسات مکانیکی 60 درصد و تاسیسات الکتریکی 40 درصد است.
ولی چون طراحی دست به دست می شود، معمولاً سراغ تخفیف در طراحی را می گیرند.
مثلا طراحی پروژه 6 طبقه را به بنده داده اند، بنده می گویم وقت ندارم ولی حقیقت آن است که بلد نیستم تا نقشه بکشم و طراحی کنم!
مهندسان اینجا وارد میدان می شوند، و درصدی از حق الزحمه ای را که قرار است بگیرم به ایشان می دهم تا نقشه را بکشند.
در اینجا چند چیز مهم است، یک موضوع کیفیت و دقت در کار است. در کار طراحی، بیشتر از دانستن، دقت لازم است. یعنی طراحی به انسان بادقت نیاز دارد. موضوع دوم، ارتباطاتی است که ایجاد می شود تا بتوان پروژه و طراحی را گرفت و درآمدزایی داشت.
معمولا خانم ها نسبت به آقایان طراحان بهتری هستند؟
خانم ها به دلیل اینکه ظرافت به خرج می دهند بله ولی بلحاظ اینکه طراحی منطبق بر استانداردها باشد، آقایان بهتر هستند!
شما بطور تمام وقت در این زمینه کار می کنید؟
من در یک شرکت اعلام و اطفاء صنعتی کارمند هستم و در اوقات آزاد، برای خودم کار می کنم و روزانه حدود 5-4 ساعت برای طراحی وقت می گذارم.
- مقاله طراح تاسیسات الکتریکی و شرکت کننده در آزمون را نیز بخوانید
- مقاله قبولی آزمون طراحی و نظارت نظام مهندسی برق را در اینجا بخوانید
در ابتدای سخن گفتم، دوستان نبایست به پروژه هایی که از طریق سیستم نظام مهندسی به آنان ارجاع می شود، اکتفا کنند. و باید روش های مختلف برای درآمدزایی استفاده کنند. مثلا مجوزهای نظام مهندسی در زمینه تست ارت، نصب کنتور، سیستم اعلام حریق و…
موضوع دیگر، ایجاد روابطی است که می توان در کنار کار از آن درآمد داشت.
حال سوال این است، گرفتن پروانه نظام مهندسی چه تاثیری بر طراحی و کار طراح دارد؟
داشتن پروانه نظام مهندسی هم در کارمندی و هم در خود اشتغالی، می تواند تاثیر خوبی داشته باشد. در کارمندی، داشتن پروانه موجب می شود بر مباحث تسلط بیشتری داشته باشید. و موجب اعتماد بیشتر به فرد کارمند در محیط کاری می شود. و زمینه ارتقاء نیز تسهیل می شود.
در خود اشتغالی هم، سهمیه ای از طرف نظام مهندسی برای نظارت تعیین می شود، هم موجب می شود بواسطه این پروانه، طراح اعتبار بالاتری کسب کند و کار بیشتر به او ارجاع شود. ضمن آنکه طراحی که پایه 1 را بتواند زودتر بگیرد، موفق تر خواهد بود.
یعنی از دید مشتری و کارفرما، وقتی طراح پروانه نظام مهندسی دارد، اعتماد اولیه بیشتری به طراح ایجاد می شود.
همانطور که گفتم، یکبار که پروژه را به طراح می دهند، ارزیابی می کند که طراح کار را چگونه انجام می دهد. اگر کار خوب انجام نشده باشد، ادامه همکاری رخ نمی دهد.
مهندسان طراحی تاسیسات الکتریکی با استفاده از نرم افزار دیالوکس و اتوکد را چگونه یاد بگیرند؟ و کار را از کجا آغاز کنند؟ چگونه کارآموزی کنند و همه مطالب تجربی را فرابگیرند؟
ابتدا مبحث 13 و 15 و نشریه 110 را به خوبی خوانده باشند. در کلاس آموزشی باید شرکت کنند. من برای افرادی که در دایرکت به بنده پیام می دهند، کلاس برگزار می کنم. دوره آموزشی 10 ساعته برای اتوکد و 10 ساعته برای دیالوکس بنظر کافی است.
مهندسان برای کسب تجربه می توانند با طراحانی که پروژه در اختیار دارند، همکاری کنند، یا اینکه در محل کار خود با طراحان، کار را آغاز کنند و در جریان کار قرار بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید