بازار کار نظام مهندسی برق در هوشمندسازی ساختمان

مصاحبه با قبول شدگان
تاریخ آخرین به روزرسانی
1401/11/12
تعداد مشاهده
1308 نفر

مهندسان عزیز! سلام. موضوع این گفتگو بررسی داشتن پروانه نظام مهندسی بر روی کسب درآمد از هوشمندسازی است. محور چند گفتگوی اخیر بر این موضوع دلالت دارد که چنانچه پروانه نظام مهندسی بگیرید، می توانید علاوه بر ارجاع کار که از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام می شود، از اجرای تاسیسات برقی نیز درآمدزایی داشته باشید. در واقع می توانید با فراگیری مهارت های مورد نیاز، از وجود پروانه، از اسم پروانه، درآمد بیشتر داشته باشید.

برای کسب اطلاعات درباره آزمون نظام مهندسی برق(کلیک کنید )

 

برای دریافت بسته رایگان آزمون نظام مهندسی برق، اطلاعات خود را وارد کنید

لطفا شماره را به انگلیسی وارد کنید

 

  • مهندس حبیبی سلام! به این گفتگو خوش آمدید. لطفا خود را معرفی کنید:

سلام خدمت دوستان گرامی. روز مهندس را به همگی تبریک می گویم. البته روز مهندس برای ما مهندسین، خشک و خالی است! و چیزی ندارد! ولی خودمان با یک پیام همدیگر را شاد می کنیم!

بنده محمود حبیبی از استان خوزستان هستم. پایه دو نظام مهندسی در رشته برق در زمینه های نظارت، طراحی و بازرسی دارم. و در پتروشیمی شهید تندگویان فعالیت دارم و بعنوان ناظر تعمیرات شرکت فعالیت دارم.

بنده دارای مدرک کارشناسی مهندسی برق قدرت هستم. بنده کارشناسی ام را گرفتم، در مقطع دوگانه ادامه تحصیل یا کار قرار گرفتم. ادامه تحصیل علاوه بر هزینه مالی، انرژی زیادی از انسان می گیرد و در کشور ما جایی برای کارشناسی ارشد تعریف نشده است. من در این شرکت مشغول به کار هستم، همکار من هم با مدرک کارشناسی ارشد حضور دارد. هر دو پیش هم کار می کنیم ولی برخی پیشرفت کار من بیشتر از او بوده است.

من در آن مقطع ترجیح دادم بجای ادامه تحصیل، وارد کار شوم و انرژی خود را صرف کار کنم. کجا؟ اولین گزینه من نظام مهندسی بود. در این مرحله، از انتخاب خود راضی هستم؛ چرا؟ چون انرژی خود را صرف ارشد گرفتن، نکردم. باید واقع بین باشیم، من اگر دکتری هم می گرفتم، جز اینکه در دانشگاه تدریس کنم، مدرک و علم آن به کار من نمی آمد. این یک واقعیت است!

بنده در سال 1392 وارد نظام مهندسی شدم و هم اکنون اواخر پایه 2 هستم. اگر به خاطر داشته باشید در آن سال تک آزمون برگزار می شد. وقت و انرژی خود را روی نظام مهندسی گذاشتم. اتفاقات مثبتی از جهات مختلف برای من رخ داد. اولین موضوع، بحث مالی بود و برای من افزایش درآمد داشت. و پروژه های نظارت می توانستم بگیرم. موضوع دوم این بود که به علم من افزوده شده بود و علمی را یاد گرفته بودم که من را متمایز می کرد. موضوع صنعت و ساختمان باهم متفاوت است و مراتب متفاوتی دارد. در صنعت موضوعات بیشتری را تجربه می کنیم و یاد می گیریم ولی افراد حاضر در صنعت با استانداردهای ساختمان بیگانه هستند.

 

  • البته که من با شما هم نظر نیستم! برای بنده، کارشناسی ارشد یک درهایی را باز کرد و ارشد زندگی من را تغییر داد. من به داوطلبان می گویم، وقتی برای آزمون نظام مهندسی مطالعه می کنید، از کارشناس برق به مهندس برق ارتقاء پیدا می کنید.

باید در نظر داشت مباحث برق، انتها ندارد. این ایجاد تمایز بواسطه افزایش علم، به اعتبار تبدیل می شود و درباره موضوعی اظهارنظر می کنید و همه باید به حرف شما گوش دهند! مثلا می گویید مطابق استاندارد مبحث 13 و نشریه 110 فلان موضوع اینگونه است.

یک روز در اتاق کارم بودم و سرپرست برق قسمتی از کارخانه را بر عهده داشتم. رئیس کل برق کارخانه آمد و نظرم را در رابطه با فلان موضوع پرسید. این نشانه ای از اعتباری بود که من کسب کرده بودم.

 

  • هوشمندسازی را از چه زمانی آغاز کردید؟ چگونه آغاز کردید و کسب و کار هوشمندسازی چگونه است؟

شما در هر کاری وارد شوید، یا به موفقیت می رسید، یا ممکن است موفق نشوید ولی دری را برای شما باز می کند و کار دیگری را به شما معرفی می کند. در واقع شکست وجود ندارد.

شاید کلیشه ای باشد ولی باید بگویم، وقتی وارد نظام مهندسی شدم، به واسطه نظام با یک یا دو کار دیگر آشنا شدم. چون مشتاق بودم تا فعالیت زیادی داشته باشم. با آن کارهای جدید به نتیجه نرسیدم ولی از قضا در همان کارهای جدید، بصورت اتفاقی با هوشمندسازی آشناشدم و می شود چنین کاری کرد. این سرخط را گرفتم و پیش رفتم. همین شد که از سال 1396 وارد کار هوشمندسازی شدم.

من به اتفاق یکی از همکاران نظام مهندسی که شرایط مشابهی داشت، یک دفتر زدیم و هوشمندسازی را آغاز کردیم. ولی الان تنها کار می کنم و نفراتی را در اختیار دارم.

 

  • درآمد شما از هوشمندسازی چقدر است؟

حدود 15-10 میلیون تومان در ماه از این موضوع درآمد دارم.

 

  • آقای مهندس! شما پایه 2 نظام مهندسی هستید و 12 هزار مترمربع می توانید در سال کار بگیرید. آیا این ظرفیت را در یکسال اخیر پر کرده اید؟

بله! حق الزحمه طراحی برای پایه 2 در استان خوزستان مترمربعی 7 هزار تومان است.

 

  • شما یک مدرک به نام پروانه نظام مهندسی ساختمان در رشته تاسیسات برقی دارید؛ که ذاتاً درآمد دارد. در مورد بازرسی توضیح دهید.

در استان خوزستان، تقریباً از 5 سال پیش، موضوعی به تصویب که بر مبنای آن هر خانه ای که بخواهد کنتور برق بگیرد، نظام مهندسی باید استاندارد بودن آن مکان را با استفاده از شاخص هایی تایید کند.

چرا موضوع بازرسی در خوزستان آغاز شد و به اینجا رسید؟ دلیل اصلی آن آمار بالای برق گرفتگی در استان است. در رابطه با کنتورها بررسی های مختلفی انجام می شود.

 

در واقع طی اقدام مشترک سازمان نظام مهندسی ساختمان با شرکت توزیع نیروی برق، این برنامه در خوزستان پیاده می شود. پس از برگزاری دوره، به مهندسان دارای پروانه مجوز داده می شود تا در زمینه بازرسی سیستم برق منازل برای اخذ کنتور اقدام کنند.

درآمد این کار نیز ارتباط به امور طراحی و نظارت سازمان نظام مهندسی ندارد. امور بازرسی یک کنتور حدود 180 هزار تومان است. ولی برای مجتمع های مسکونی این میزان کمتر است.

نظام مهندسی مبلغ 3 میلیون تومان در ماه مجوز کارکردن در حوزه بازرسی به بنده داده است.

 

  • شاید مناسب باشد تا توضیحی در این رابطه ارائه کنم. بنده درآمدهای نظام مهندسی را به دو دسته تقسیم کرده ام. اول، درآمدهای مستقیم. دوم، درآمدهای غیرمستقیم. درآمدهای مستقیم به دو گونه است: اول، ارجاع کار از طریق سامانه نظام مهندسی. و خیلی به زرنگی مهندس ارتباطی ندارد. دوم، دوره های بازرسی در زمینه های مختلف از جمله اعلام حریق، سیستم ارت، نصب کنتور و… است.مبحث دوم، درآمدهای غیرمستقیم است، از جمله طراحی است و شرکت ها به دنبال طراحان حرفه ای هستند. قسم دیگر آن نظارت است. شرکت های بزرگ، ناظران را استخدام می کنند تا پروژه را نظارت کنند. اما، سومین نوع از درآمد که به توانایی های مهندس ارتباط دارد، فراگیری یک تخصص در تاسیسات است. و با استفاده از پروانه نظام مهندسی، یک امتیاز در گرفتن کارها بحساب می آید. در واقع پروانه، اعتباری برای مهندس ایجاد می کند و می تواند روابط کاری مهندس را در پروژه ها موجب شود. پروانه نظام مهندسی، تا چه میزان درآمد شما را از کار اصلی تان که هوشمندسازی است، افزایش داده است؟

باید چند نکته را مطرح کنم. بنده بخاطر مشغله ای که دارم، کمتر نظارت می گیرم ولی قبلاً که پایه 3 بودم، نظارت می گرفتم. به یاد دارم اولین ساختمانی که پروژه هوشمندسازی آن را گرفتیم، کار نظارت را در آن انجام دادم. بنده چون ناظر آن پروژه بودم، پایم در آن مجتمع باز شده بود و از مرحله فونداسیون تا نصب کلید و پریزها در ساختمان حضور داشتم و ارتباط من با عوامل اجرا ایجاد شده بود.

سازندگان ساختمان کمتر به سمت هوشمندسازی می روند ولی صاحبان ساختمان بیشتر به این موضوع تمایل دارند و بعضاً از تجهیزات با کیفیت تری در هوشمندسازی استفاده می کنند.

در پروژه دیگری که 7 واحد آن هوشمند شد، بنده ناظر آن بودم. و ایجاد روابط و انجام معرفی ها در گرفتن کارها موثر بود. هرکاری راه اندازی اولیه آن، سنگین است ولی ما توانستیم در سال اول خوب کار کنیم. چرا؟ چون ارتباط ما با ساختمان ها و کسانی که آن ها را پیش خرید کرده بودند، برقرار شده بود.

مثلا فردی طراح سازه یا طراح دکوراسیون بود، و بخاطر ارتباطی که برقرار شده بود، بنده را بواسطه یکی از همکاران آشنا، به دیگری معرفی می کرد و کار برایمان می فرستاد.

 

در واقع نقش پروانه نظام مهندسی در اینجا مشخص می شود که مهندس با گرفتن پروانه نظام مهندسی می تواند در کار ساخت یک ساختمان ایفای نقش کند، مشارکت کند و بتواند بواسطه ارتباطاتی که برقرار می شود، نقش خود را توسعه دهد.

شرکت های ساختمانی به دنبال چنین افرادی هستند که کار را درست انجام می دهد. در پروژه ای با آن فرد آشنا می شوند و در پروژه های بعد به دنبال او خواهند آمد.

با اطمینان می گویم، خیلی از مهندسان برق متاسفانه درآمدشان در مقایسه با تخصصی که دارند، کم است. چرا؟ چون اینچنین روابطی را نمی توانند ایجاد کنند و یا ارائه کار را نمی توانند بخوبی انجام دهند.

یکی از بهترین ابزارها برای رفع این مشکلات، دستیابی به پروانه نظام مهندسی ساختمان در رشته تاسیسات برقی است.

 

یک موضوع مهم در این ارتباط، بحث تخصص است. ما وقتی از دانشگاه فارغ التحصیل می شویم، ما هستیم و یک مدرک! من بارها این را گفته ام و از گفتن آن خجالت نمی کشم، اینکه وقتی از دانشگاه فارغ شدم و می خواستم کار را آغاز کنم، متوجه شدم چیزی نمی دانم! مهندس کاغذی بودم. مهندس بی سواد بودم. همان چیزی که گریبانگیر اکثر بچه هاست. این تقصیر ما نیست و به شرایط دانشگاه باز می گردد. ولی اینکه ما در این سطح بمانیم، کاملاً تقصیر خودمان است.

ما بسیار مهندسانی داریم که در همین سطح باقی مانده اند. یک فردی چند وقت پیش به من مراجعه کرد تا برگه هایی را مهر و امضا کنم. از او پرسیدم چه مدرکی داری؟ پاسخ داد مهندس برق الکترونیک هستم! گفتم مهندس هستی و کاغذ می بری و می آوری؟ گفت 3 ماه است حقوق نگرفته ام.

به او گفتم من وقتی از دانشگاه بیرون آمدم، بی سواد بودم و چیزی بلد نبودم. ولی اگر اینجوری ماندی، تقصیر خودت هست.

بنظر بنده، انتظار مهندسان برق برای استخدام هم کار درستی نیست. کارمندی بالاترین سطح از کار نیست و در بخش خصوصی می توان کارهای بیشتری انجام داد. اگر بنده از پتروشیمی خارج شوم می توانم کارهای بیشتری انجام دهم. بچه ها مشکلشان این است با مدرک از دانشگاه فارغ التحصیل می شوند و منتظرند تا کسی آنها را سر کار ببرد. قرار نیست کسی شما را سر کار ببرد. خیالت راحت! چرا کارفرمایان این مهندسان را سر کار نمی برند؟ چون کاری بلد نیستند! من هم همینطور بودم.

من در رده های مختلف بکارگیری در پتروشیمی پارتی نداشتم و به خدا می گفتم، خودت برایم برسان. دوستان اگر تخصص داشته باشید، روی زمین نمی مانید! حتی اگر تخصص سطح بالایی نباشد.

 

  • بله! ما یک مدرک کاغذی گرفتیم ولی همه برای کار، به نحوی کار را آغاز کرده اند. زمین خورده اند، پولشان را نداده اند، کارش را قبول نداشته اند، سرش داد کشیده اند و… همه اینطوری شروع کرده ایم. مشکل دیگر اینکه بعضی قبول نمی کنند که باید کارآموزی کنند و حتی بیگاری بکشند! به بعضی می گویم حالا که کار بلد­­ نیستی، برو فنی و حرفه ای و سیم کشی ساده را یادبگیر! نمی پذیرد و می گوید این همه آدم بیکار! شما یک متخصص به من نشان دهید که بیکار است. شاید مهندسان برق آن جایگاه اقتصادی را نداشته اند ولی بیکار نیستند. افراد برق کاری که خیلی هم حرفه ای نیستند، مشغول هستند و درآمدشان از یک کارمند بیشتر است! بنده به دوستان برقی می گویم، شما با این شرایط با دنده یک حرکت می کنی، اگر پروانه نظام مهندسی را بگیری، می‌روی دنده 3 و سرعت از 20 کیلومتر در ساعت به 60 کیلومتر در ساعت افزایش می یابد. گرفتن این پروانه، همچنین اعتبار برای انسان به همراه می‌آورد.

یک مثال برای افرادی که کار برق انجام می دهند، ارائه کنم. چند وقت پیش برای پروژه ای به آبادان رفتیم. کارفرما قصد داشت هم کار برق ساختمان انجام شود، هم هوشمندسازی. به او گفتم برای برقکاری فلان مهندس را به شما معرفی می کنم. به کارفرما گفتم ایشان فقط برقکار نیست بلکه از همکاران ما در نظام مهندسی است. و برق را بصورت مهندسی یادگرفته است و بلد است.

اگر فردی تخصص داشته باشد، پروژه است که به دنبال او می آید و به دنبال پروژه نمی رود. همکار ما می گفت اگر این پروژه با هوشمندسازی است، کار آن را انجام می دهم و الا من به اندازه کافی پروژه دارم.

برق کاری یک شغل بازاری حساب می شود، هوشمندسازی هم به همین صورت است. اعتبار در بازار، حرف اول را می زند. اعتبار است که برای شما کار و درآمد می آورد.

شما وقتی مدرک نظام مهندسی را داشته باشید، هر کجا باشید به شما بعنوان یک مهندس نگاه می شود. به شما بعنوان فردی نگاه می کنند که حرفی که می زند دارای منطق است و استاد شاگردی کار نکرده است.

توصیه من به دوستان این است مدرک نظام مهندسی را بگیرید. یا شما همان موقع با آن کار می کنید و درآمد کسب می کنید. یا اینکه به کار با آن نیازی ندارید ولی 4 سال بعد می توانید به پایه 2 ارتقاء یابید و آن موقع شرایط متراژ، سهمیه و… متفاوت می شود.

برای آزمون هم خودتان را خسته نکنید. و کار را از این آزمون به آزمون بعد موکول نکنید. چرا هیچ کس نمی داند از این آزمون تا آزمون بعد چه اتفاقی رخ می دهد.

من در سال 1392 آزمون دادم و پروانه نظارت و طراحی را همان سال باهم اخذ کردم. یکی از دوستان با من آزمون داد ولی در آزمون قبول نشد. در آزمون های دیگر شرکت می کرد، آزمون سخت تر می شد و او خیلی اذیت می شد. در آخر هنگامی قبول شد که دو آزمون برگزار می شد و فقط طراحی را قبول شد.

بنابراین در نظام مهندسی می توان در همان آزمون اول قبول شد. شما امکاناتی دارید که ما آن زمان نداشتیم. شما این فضای مجازی را دارید و می توانید از امکانات آن استفاده کنید ولی ما آن را نداشتیم. در واقع فضا برای شما فراهم شده است تا بتوانید کار کنید و پیشرفت کنید.

شما می توانید با 3-2 ماه سخت خواندن در آزمون قبول شوید.

 

 

 

  • شروع هوشمندسازی از کجاست؟

من در اینستاگرام صفحه ای دارم و موارد استاندارد برق و هوشمندسازی را در آنجا درج می کنم. خودم نیز برخی مطالب را دنبال می کنم و آن ها را یاد می گیرم. اگر کسی می خواهد وارد هوشمندسازی شود، باید استانداردهای برق یک ساختمان را بداند. مثلا وقتی در یک ساختمان می خواهید بار را تقسیم کنید، بدانید چگونه این کار انجام می شود. یعنی باید کار محاسبه و فنی آن انجام شود. موضوع دیگر، اعتبار است. من وقتی وارد پروژه ای می شوم به مالک اعلام می کنم من کارشناس نظام مهندسی هستم و از اعتبار این موضوع استفاده می کنم.

من در پروژه ها مشاهده را بطور کامل انجام می دهم و موارد نقض استاندارد را به کارفرما اعلام می کنم. و کارفرما متوجه می شود که با یک مهندس کاربلد مواجه است.

کسی که می خواهد هوشمندسازی کار کند، باید استانداردها را بداند تا خرابکاری نکند! بنابراین ابتدا باید استانداردهای برق ساختمان را بداند و برقکاری پیش زمینه هوشمندسازی است.

 

من یک سوال از مهندسانی که صفحه آکادمی را دنبال می کنند و این گفتگوی زنده تصویری را می بینند، طرح می کنم تا آنان را به چالش بکشم. به افرادی که پاسخ صحیح بدهند، جایزه خواهم داد!

3 فاز و نول ورودی ساختمان روی کدام شینه بسته می شود؟ ارت و نول وجود دارد، روی کدام شینه بسته می شود؟ این سوال را خیلی از مهندسان نمی دانند. کابل پن ورودی باید روی شینه ارت بسته شود. نه اینکه روی شینه نول بسته شود.

ما سر این موضوع خون دلها می خوریم. البته بچه های اداره مهندسی شرکت توزیع نیروی برق، مهندس هستند ولی بچه های اجرا، مهندس نیستند و دلیل این مباحث را نمی دانند. موضوع دیگر هم بندی شینه ارت و نول است. این ها همه دلیل فنی دارد.

حال، سوال این است. پن ورودی که در برگیرنده ارت و نول است، چرا باید روی شینه ارت بسته شود؟ و اساساً چه تفاوتی در این خصوص وجود دارد. علت این موضوع را برای بنده ارسال کنید.

هدیه به دوستانی که بتوانند پاسخ صحیح را بدهند این است که فایل گفتگوهای زنده تصویری درباره هوشمندسازی که در صفحه خودم آنها را برگزار می کنم، به آنان خواهم داد.

 

  • در پایان از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید، تشکر می کنم. ارتباط زنده تصویری خوبی داشتیم. بحث اصلی ما این بود که چگونه پروانه نظام مهندسی، می تواند برای شما درآمدزایی داشته باشد. دیدید و شنیدید که آقای مهندس چگونه از این بابت درآمد داشتند.

 

 

مطالب جذاب مرتبط

دیدگاه های شما

error: Content is protected !!