مهندس برق در نیروهای نظامی و معرفی شغل‌های مورد نیاز برقی

مهندس برق در نیروهای نظامی و معرفی شغل‌های مورد نیاز برقی
تاریخ آخرین به روزرسانی
1403/04/06
تعداد مشاهده
1105 نفر

مهندس برق در نیروهای نظامی و معرفی شغل‌های مورد نیاز برقی

رشته‌ مهندسی برق یکی از محبوب ‌ترین رشته ‌های تحصیلی است و بازار کار رشته برق، محدوده ی بسیار گسترده‌ ای را شامل می‌ شود.  در این مطلب قصد داریم شما را با وظایف مهندس برق در نیروهای نظامی آشنا کنیم. اگر شما فارغ التحصیل رشته برق هستید و می خواهید به استخدام مشاغل نظامی در بیایید بهتر است این مطلب را به طور کامل مطالعه نمایید. از جمله مهمترین مشاغل مرتبط با رشته مهندسی برق می توانیم به کنترل رادار و ردیاب صوتی و مسئول مخابرات و ارتباطات و کارشناس ابزار دقیق و اندازه ‌گیری اشاره کنیم.

امروزه، یکی از رشته‌های مورد نیاز نیروهای نظامی، رشته‌ مهندسی برق است. با توجه به حساسیت مشاغل مورد نیاز برای بخش نظامی هر کشور، مهندس برق در زمینه‌های مختلف، نقش بسیار حیاتی را به عهده دارد. بنابراین، مهندس برق در نیروهای نظامی مهم‌ترین رشته‌ مهندسی و غیر نظامی محسوب می‌ گردد. همه سال، نیروهای نظامی کشور بمنظور جذب رشته‌ های مورد نیاز خود، آزمون استخدامی سراسری را برگزار می‌کند و فهرست رشته‌های واجد شرایط شرکت در آزمون استخدامی را نیز منتشر می‌ نماید. رشته مهندسی برق یکی از اصلی ترین رشته‌های این فهرست محسوب می گردد. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که مهندس برق در نیروهای نظامی به چه دردی می‌خورد؟ در این مطلب، ما چند نمونه از مهم‌ترین مشاغل برق مورد نیاز نیروهای مسلح را معرفی خواهیم کرد و به بررسی کامل وظایف مهندس برق در هر یک از این مشاغل خواهیم پرداخت.

1- کنترل رادار و ردیاب صوتی

یکی از مهم‌‌ترین و حساس‌ترین مشاغل مهندس برق در نیروهای نظامی، مسئول کنترل رادار و ردیاب صوتی است. مهندس برقی که بعنوان مسئول کنترل رادار و ردیاب صوتی در بخش نیروهای نظامی استخدام می‌ گردد، کاربری تجهیزاتی که از فناوری رادیویی یا امواج صوتی برای شناسایی، ردیابی و تحلیل اشیا یا پدیده‌های طبیعی دارای اهمیت نظامی استفاده می‌کنند را به عهده دارد.

مهندسان برق علاقمند به این شغل نظامی میتوانند در گروه‌های مستقر در مواضع زمینی، هوایی و دریایی قرار گرفته و کار خود را آغاز نمایند. گاهی اوقات نیز ممکن است مسئولیت مرتبط با نگه داری از این تجهیزات حساس به عهده‌ مهندسان برق باشد. ارتباط ماهواره ‌ای، ساخت رادار و آشنایی با اصول رادار و ردیابی بین یگان‌های نظامی از جمله با بازارهای کار رشته‌ برق، گرایش مخابرات محسوب می‌ گردد. رادارها از جمله تجهیزاتی است که کاربردهای نظامی مختلفی دارد و به آن‌ها اسلحه‌ سرعت شهرت گفته می‌شوند. رادار ها چیزی جز یک فرستنده و گیرنده رادیویی موجود در تجهیزات مختلف نظامی نیستند. رادارها از امواج رادیویی برای شناسایی و تغییر حالت‌های اجسام گوناگون استفاده می‌کنند. اخیراً نوع جدیدی از رادارها در نیروهای نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به اسلحه‌ سرعت لیزری مشهورند. این تجهیزات با امواج نوری کار می‌کنند و کاربرد خیلی گسترده‌ ای دارند.

یکی دیگر از وظایف مهندس برق در قسمت کنترل رادار و ردیاب صوتی، کنترل موشک است. افرادی که در این بخش مشغول به فعالیتند، اغلب فارغ التحصیل گرایش کنترل رشته مهندسی برق هستند.

2- مسئول مخابرات و ارتباطات

مهندس برق در نیروهای نظامی و معرفی شغل‌های مورد نیاز برقی

اکنون، با توجه به گسترش فناوری‌های جدید در زمینه‌ی تجهیزات نظامی به خصوص فناوری ارتباطات و مخابرات، شکل جنگ‌ها کاملاً تغییر کرده ‌اند. به آنچه که امروز از آن بعنوان فناوری اطلاعات و ارتباطات یاد می‌شود، مخابرات می‌گویند. مسئول مخابرات و ارتباطات معمولاً از میان فارغ التحصیلان و دانش آموختگان رشته‌ مهندسی برق گرایش مخابرات انتخاب می گردند. فردی که بعنوان مسئول مخابرات و ارتباطات نیروهای نظامی کار میکند، وظیفه‌ نظارت کلی بر انجام وظایف فنی و اجرایی و عملی در زمینه‌ نگه داری و جایگزینی تجهیزات الکترونیکی و خطوط ارتباطی و مخابراتی را به عهده دارد. وی هم چنین در صورت بروز مشکل عهده ‌دار تعمیر و تعویض دستگاه‌ها و خطوط مخابراتی است و با کارشناسان و متخصصان در زمینه‌ طراحی و تعمیرات همکاری نزدیکی دارد.

از جمله وظایف مهندس برق در نیروهای نظامی که بعنوان مسئول مخابرات و ارتباطات استخدام شده است، عبارت هستند از:

·تهیه‌ مشخصات فنی دستگاه‌های گیرنده و فرستنده

·پیاده‌سازی طرح‌ های مرتبط به دستگاه‌های ارتباطی و مخابراتی و گسترش این تاسیسات

·همکاری در نصب و ارزیابی دستگاه‌ها و تجهیزات مخابراتی

·تعمیر و نگه داری از تجهیزات مخابراتی

·تعمیر و ارزیابی دستگاه‌های تقویت‌ کننده‌ صدا

·نصب، راه اندازی تاسیسات و تجهیزات الکترونیکی مخابراتی و غیر الکترونیکی

·تعمیر ایومالتیپکس

·تنظیم و کنترل دستگاه‌های سمعی و بصری از نظر صدا و نور هنگام استفاده از آن‌ها

·حذف پارازیتها هنگام مخابراه از طریق ماهواره ‌ها

·ارزیابی دستگاههای مخابراتی

·تشخیص و شناسایی نواقص و عیوب سیستم‌های صوتی و وسایل سمعی و بصری

از آن جایی که بخش مخابرات و ارتباطات در نیروهای نظامی از حساسیت بسیار زیادی برخوردار است، رشته مهندسی برق از جمله رشته‌های مورد نیاز نیروهای نظامی بشمار می‌رود که افراد واجد شرایط هر ساله از طریق برگزاری آزمون سراسری استخدام می‌ گردند.

3- جنگ الکترونیک

جنگ الکترونیک که به اصطلاح جنگال یا ECM نیز نامیده میشود، اقدامی در جهت ایجاد اختلال در کارکرد برخی از تجهیزات الکترونیک نظامی از قبیل ارتباطات رادیویی، امواج راداری، امواج الکترونوری، لیزری، سونار و غیره است. بطور کلی، جنگ الکترونیک استفاده از الکترونیک و امواج الکترومغناطیس در نبردها است که علاوه بر ایجاد اختلال در ارتباطات رادیویی دشمن شامل ارتباطات رادیویی و شنود (استراق سمع) گفتگوهای دشمن نیز است. امروزه، جنگ الکترونیک یکی از استراتژی‌های مهم دفاعی و تهاجمی نیروهای نظامی محسوب می‌ گردد و به همین علت است که استخدام مهندس برق عهده‌ دار وظایف مرتبط به جنگ الکترونیک در یگان‌های نظامی از اهمیت خیلی زیادی برخوردار است.

استفاده از جنگ الکترونیک بعنوان استراتژی تهاجمی، بمنظور از کار انداختن تجهیزات الکترونیکی دشمن و بکارگیری جنبه ‌ی دفاعی آن برای حفظ تسحیلاتی از قبیل ناوها و یا جنگنده‌ ها از نظر موشکها و یا تجهیزات راداری دشمن است. در سال‌های اخیر، کاربردهای جدیدی به استراتژی‌های جنگ الکترونیک اضافه شده است از جمله هدایت نفرات و موشکها به کمک دستگاه‌های الکترونیکی.

مهندسان برقی که بعنوان کارشناس جنگ الکترونیک در نیروهای نظامی مشغول بکار هستند، وظایف مهم و حساسی را به عهده دارند از جمله کشف هر گونه تحرک فرستنده ‌ای، ضبط صدای هر گوینده‌ و نابودکردن هرگونه سامانه‌ی الکترونیکی تهدید‌ آمیز و خطرناک. مهندسان برق علاقمند به این حوزه ‌ی کاری می توانند با انتخاب گرایش الکترونیک و جنگ الکترونیک در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تحصیل گردند و در نهایت با شرکت در آزمون سراسری به استخدام نیروهای نظامی در آیند.

4- کارشناس ابزار دقیق و اندازه ‌گیری

مهندس برق در نیروهای نظامی و معرفی شغل‌های مورد نیاز برقی

مباحث ابزار دقیق مربوط به بررسی کنترل در صنایع مختلف از جمله صنایع نظامی است. به همین علت است که کارشناس ابزار دقیق و اندازه ‌گیری یکی دیگر از مشاغل مهم مهندس برق در نیروهای نظامی محسوب می گردد. ابزار دقیق و اندازه گیری یکی از مباحث گرایش کنترل رشته‌‌ی مهندسی برق است. یک مهندس کنترل و ابزار دقیق وظایف متعددی از قبیل طراحی، توسعه، نصب، تعمیر و نگه داری تجهیزات ابزار دقیق در صنایع دفاعی و کنترل ماشین آلات و فرآیندهای مورد استفاده را بر عهده دارد.

بعبارت دیگر، مهندسان کنترل و ابزار دقیق شاغل در نیروهای نظامی وظیفه‌ دارند تا از عملکرد موثر و ایمن سیستم‌های مانیتورینگ و کنترل ماشین آلات و فرآیندها اطیمنان حاصل نمایند. شناخت حسگرها، ترانسمیترها، دستگاه‌های اندازه گیری و کنترل‌کننده‌ ها از وظایف مهندس کنترل و ابزار دقیق به حساب می ‌آید. از جمله کاربردهای ابزار دقیق و اندازه‌ گیری در صنایع دفاعی عبارتند از:

·راه اندازی نرم افزار تشخیص اتوماتیک هدف (ART) در صنایع هوایی

·سیستم الکترونیکی مخابراتی ترکیب اطلاعات داده‌ای با اطلاعات تصویر در سیستمهای امنیتی و حافظتی و دوربین های مدار بسته

·سیستم الکترونیکی تثبیت‌ کننده تصویر (Image Stabilizer) در صنایع هوایی

·کارت پردازشگر با بکارگیری فناوری PCI بمنظور شناسایی هدف با استفاده از الگوریتم‌های بینایی ماشین در صنایع هوایی

از طرف دیگر، روش‌های اندازه ‌گیری دما، اندازه گیری فشار، اندازه گیری فلو و اندازه‌گیری سطح سیالات در شرایط مختلف نیز از دیگر مباحث مهم در مهندسی ابزار دقیق است. بطور کلی، ابزار دقیق از 3 بخش اندازه‌گیری، کنترل و محرک‌ها تشکیل شده است که در کنار هم، سیستمی به نام سیستم‌های کنترل اتوماتیک را ایجاد میکنند. سیستم کنترل اتوماتیک وظیفه‌ انجام کنترل فرآیندی در یک مجموعه‌ عملیاتی را به عهده دارد. در سال‌های اخیر و با توسعه‌ بخش فناوری نظامی، طراحی و ساخت رباتهای متحرک با کاربردهای نظامی نیز به دیگر وظایف کارشناس ابزار دقیق و اندازه گیری نیروهای نظامی اضافه شده است.

این ربات‌های متحرک، بدنه‌ اصلی یک تیم عملیاتی نظامی را تشکیل می‌دهند و به 2 دسته‌ نیروهای زمینی و نیروهای دریایی قابل طبقه‌ بندی هستند. بنظر میرسد که سرمایه ‌گذاری در زمینه‌ ی طراحی و ساخت ربات‌ های متحرک با کاربردهای نظامی از جمله مباحث ضروری برای مسائل نظامی به حساب می‌ آید.

کلاس آفلاین رایگان نظام مهندسی مکانیک
کلاس آنلاین آزمون نظام مهندسی مکانیک
بسته پایه کارشناس رسمی کارخانجات
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک

سایر مقالات

دیدگاه های شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!