شغل طراحی و نصب سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق برای اینکه بتواند در کمترین زمان ممکن آتشسوزی را اطلاع دهد، باید دارای تعدادی دستگاه باشد. این تجهیزات در کنار یکدیگر به هنگام وجود دود، آتشسوزی، مونوکسیدکربن یا سایر موارد اضطراری برای تشخیص و هشدار به افراد از طریق وسایل دیداری و صوتی کار میکنند. فردی که شغل اعلام حریق را انتخاب میکند، اول بایستی آشنایی کاملی از آن شغل داشته باشد. مثلا سیستمهای اعلام حریق انواع مختلفی دارد، که طراحی و نصب هر نوع از آن نیاز به دانش و تخصص مختلفی دارد. نصاب سیستمهای اطفاء حریق یکی از مشاغل فنی میباشد، که از طریق آن میتوان به درآمدهای بسیار بالایی دست یافت. در کشورهای مختلف، شغل اعلام حریق به عنوان یکی از 10 شغل پردرآمد و آیندهساز طبقهبندی شده است.
برای دریافت بسته راه اندازی کسب و کار برقی با صفر ریال سرمایه، اطلاعات خود را وارد کنید
1- اطلاعات اولیه و معرفی شغل اعلام حریق
یکی از حوادث بسیار ناگواری که سالانه جان بسیاری از انسانها را میگیرد، آتشسوزی (حریق) میباشد. حادثه آتشسوزی اگر در مکانی اتفاق بیافتد، علاوه بر صدمات جانی که برای انسانها به جای میگذارد، خسارتهای سنگین مالی را برای افراد در پیش دارد. برای پیشگیری از این نوع خسارتها شغلهایی مانند شغل اعلام حریق میتوانند علاوه بر اشتغالزایی از جان و مال افراد محافظت نمایند. در این مقاله قصد داریم در مورد بازار کار شغل اعلام حریق و ویژگیهای این شغل به صورت جامع برای شما توضیحاتی دهیم. برای کسب اطلاعات در این مورد تا پایان این مقاله را با دقت مطالعه نمایید.
سیستم اعلام حریق برای اینکه بتواند در کمترین زمان ممکن آتشسوزی را اطلاع دهد، باید دارای تعدادی دستگاه باشد. این تجهیزات در کنار یکدیگر به هنگام وجود دود، آتشسوزی، مونوکسیدکربن یا سایر موارد اضطراری برای تشخیص و هشدار به افراد از طریق وسایل دیداری و صوتی کار میکنند. این هشدارها امکان دارد، به صورت خودکار از ردیابهای دود فعال شود و آشکارسازهای گرما نیز ممکن است از طریق دستگاههای فعالسازی زنگ خطر، مانند نقاط تماس دستی فعال گردند. نصب سیستمهای اعلام حریق و اطفاء حریق نیاز به تخصص و مهارتهای ویژهای دارد و نصب آن از عهده افراد عادی خارج است. شغل اعلام حریق به شغلی گفته میشود، که سیستم اعلام حریق را برای مکانهای مختلف طراحی و نصب مینمایند.
1-1- هدف از شغل اعلام حریق چیست؟
هر شغل یا حرفهای به منظور یا هدف خاصی ایجاد شده است. هدف از شغل اعلام حریق عبارت است، از:
- نجات جان انسانها از صدماتی که امکان دارد در آتشسوزی بر آنها وارد شود.
- جلوگیری از صدمات مالی وارده بر افراد از آتشسوزی
- جلوگیری از آتشسوزی
- اطلاع پیداکردن سریع آتشنشانها با استفاده از سیستم اعلام حریق
2-1- بازار و مشتری هدف اعلام حریق
شما زمانی که وارد یک مکان تجاری، بیمارستان یا ساختمانهای بزرگی میشوید، و مشاهده میکنید این مراکز مجهز به سیستم اعلام حریق هستند، یک حس امنیت خاصی در وجود شما ایجاد میگردد.
امروزه به دلیل ساخت و سازهای انبوهی که در سراسر کشور مخصوصا کلان شهرها انجام میشود، وجود سیستم اعلام حریق ضروری و لازم است. لازم به ذکر است، بازار کار شغل اعلام حریق امروزه در کشور بسیار مناسب میباشد. و رفته رفته هر چه بیشتر به سمت جلو حرکت میکنیم آینده بهتر و روشنتری را برای این شغل میبینیم.
3-1- تاریخچه سیستم اعلام حریق
تاریخچه سیستم اعلام حریق به آنجایی بر میگردد، که در سال 1847 در شهر نیویورک آمریکا اولین سیستم اعلام حریق شهری ساختخ شد. این سیستم اعلام حریق با بهرهبرداری از خط تلگراف جهت ارتباط آلارمهای آتشسوزی شهرداری به ایستگاههای آتشنشانی مختلف شروع شد. مهندس کورنلیوس اندرسون در سال 1847 به صورت خلاصه توضیحی در مورد طرح سیستم اعلام حریق خود داد. این سیستم اعلام حریق به صورت تقریبی از وقوع تمامی هشدارهای اشتباه حریق جلوگیری مینمود.
این سیستم ابداعی مهندس نیویورکی به صورت همزمان هشدار مربوط به آتشسوزی را در تمامی قسمتهای شهر با اطمینان و سرعت بالا ارسال میکرد. این نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق قادر بود، سبب صرفه جویی سالانه در مخارج نیویورک شود. لازم به ذکر است، تمامی هزینههای نصب ،تعمیر و نگهداری این سیستم نیز کمتر از مقدار مخارج برای جلوگیری از آتشسوزی بود.
پس از گذشت 4 سال در ماه مارس سال 1851 میلادی دکتر ویلیام چینینگ که علاقه بسیاری به اطفای حریق داشت، به همراه موسی جی فارمر راغب شدند که در شهر بوستون آمریکا نوعی سیستم زنگ خطر شهری را با به کارگیری رجیستر چاپ ساموئل مورس در جز اصلی سیستم نصب نماید. این سیستم زنگ خطر دارای 40 مایل (حدود 64 کیلومتر) سیم برای اتصال ایستگاه مرکزی به 40 جعبه سیگنال و 19 زنگ در کلیساها، مدارس و موتورخانه ها بود. این سیستم چند عیب فنی داشت که پس از رفع این معایب قادر به انتقال پالسهای الکتریکی از دستگاه کدساز (باعملکرد مکانیکی) و ثبت کد مورس نقطه با خط تیره در دستگاه چاپ شد.
این دکتر جوان در همان سالها سخنرانیهای متفاوتی را در مورد سیستم اعلام حریق ابداعی خود در شهر بوستون آمریکا انجام داد. همچنین ویلیام چنینگ مقالاتی را در این باره به نگارش درآورد و در اختیار همگان قرار داد.
جان گیمول رییس پست و نماینده تلگراف در سال 1855 در یکی از سخنرانیهای ویلیام چنینگ تازه متوجه به اختراع و وجود همچین سیستمی شد و این سیستم را برای تمامی شهر خریداری نمود.
با گذشت حدود 25 سال پس از اولین اختراع سیستم اعلام حریق در سال 1880 میلادی یا اوایل قرن 19 حدودا 6 شرکت بودند، که در صنعت اعلام حریق فعالیت میکردند، اما با این حال شرکت گیمول 95 درصد سهم بازار آمریکا را در اختیار داشت.
4-1- دستهبندی سیستم اعلام حریق
فردی که شغل اعلام حریق را انتخاب میکند، در مرحله اول بایستی آشنایی کاملی از آن شغل داشته باشد. مثلا سیستمهای اعلام حریق انواع مختلفی دارد، که طراحی و نصب هر نوع از آن نیاز به دانش و تخصص مختلفی دارد. یک فردی که شغل اعلام حریق را انتخاب میکند، بایستی تخصص خود را در انواع سیستمهای اعلام حریق کامل نماید. سیستم اعلام حریق بر طبق زیر دستهبندی میشوند.
-
سیستم اعلام حریق دستی
در سیستم اعلام حریق دستی Manually Fire Alarm System تعدادی شستی، زنگ و آژیر در نقاط مورد نظر در یک ساختمان نصب میشود. سپس توسط یک زون مشترک یا مستقل، به منبع تغذیه متصل میشود. در حالت عادی شستیها باز بوده و جریان از مدار عبور نمیکند. درصورتی که یکی از شستیهای سیستم اعلام حریق بسته گردد، جریان مدار سیستم برقرار شده و تمامی آژیرها به صدا در میآید. در یک نوع مدار دیگر سیستم هر شستی اعلام حریق تنها آژیر مرتبط به مدار خود را به صدا در میآورد.
-
سیستم اعلام حریق اتوماتیک
در سیستم اعلام حریق اتوماتیک Automatic Fire Alarm System علاوه بر شستی و زنگ، سیستم دارای دتکتورهای اتوماتیک متفاوتی و به همراه یک تابلو کنترل پنل مرکزی نیز میباشد. در اینگونه سیستمها علاوه بر اعلام خطر به صورت دستی امکان اعلام خطر آتشسوزی به صورت اتوماتیک نیز وجود دارد. لازم به ذکر است، در سیستمهای اعلام حریق اتوماتیک، امکان مشخص شدن طبقه، قسمت یا حتی فضایی که حریق در آن مکان شروع شده است وجود دارد. در واقع یک سیستم هوشمند به کمک یک ریز پردازنده (Micro processor) تمامی مکانهای مورد نظر را به صورت همیشگی کنترل، و محفاظت میکند. این سیستمهای اتوماتیک یا همان همشمند نقش بسیار مهمی در جلوگیری از وقوع و افزایش آتشسوزی دارد.
خوب است، بدانید سیستم اعلام حریق اتوماتیک یا هوشمند خود به دو دسته تقسیم میشوند، که عبارتند از:
-
سیستم اعلام حریق متعارف
در این سیستم اعلام حریق متعارف Convectional یا معمولی، یک ساختمان به چند منطقه (زون) تقسیم میگردد. هر زون
از دتکتورها، شستیها و هشدار دهندهها تشکیل شده است.
قابل ذکر است، هر زون با وجود تجهیزاتی که در بالا به آنها اشاره شد، دارای مدار مستقل و جداگانهای نیز میباشد.
زمانی که در یک قسمت از ساختمان حریق اتفاق بیافتند، در مرحلهی اول زنگهای همان منطقه به صدا در میآید و در صورتی که سیگنال توسط اپراتور یا نگهبان قطع نگردد، زنگ سایر منطقهها نیز به صدا در میآید.
-
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر Addressable یا پیشرفته تمامی تجهیزات به کار رفته شده مانند دتکتورها، شستیها زنگ و تکرار کنندهها توسط یک کد و یا آدرس مشخص میشوند.
مرکز کنترل در سیستم اعلام حریق آدرسپذیر محل مورد نظر را با همان کد و یا آدرس شناسایی میکند. در این سیستمهای آدرسپذیر، محلی که حریق از آنجا شروع شده با سذعت بالایی شناسایی میشود، و در نتیجه اقدامات لازم با سرعت کافی انجام میگیرد. سیستم آدرس پذیر از همه نظر دارای کیفیت فنی بالاتری نیز میباشد.
2- شرایط ورود به بازار کار شغل اعلام حریق
برای اینکه بتوانید وارد بازار کار در شغل اعلام حریق شوید، بایستی یک سری ویژگیها را داشته باشید، که در ادامه به معرفی آنها برای شما خواهیم پرداخت. شرایط ورود به بازار کار در شغل اعلام حریق عبارت است از:
1-2- مدرک تحصیلی مورد نیاز برای ورود به بازار کار اعلام حریق
نصاب سیستمهای اعلام حریق یکی از مشاغل فنی میباشد، که از طریق آن میتوان به درآمدهای بسیار بالایی دست یافت.
برای ورود به بازار کار شغل اعلام حریق نیازی به مدرک تحصیلی خاصی نمیباشد. اما لازم است، یک دوره آموزشی در این مورد گذرانده شود.
برای ورود به بازار کار سیستمهای اعلام حریق نیاز به مهارت و تخصص بالا در شغل است و همچنین آشنایی کامل با سیستمهای اعلام حریق ضروری میباشد.
در کشورهای مختلف، شغل اعلام حریق به عنوان یکی از 10 شغل پردرآمد و آیندهساز طبقهبندی شده است. افرادی که به دنبال یک شغل با آینده موفق و درآمد بالا میگردند، اگر در این حوزه مهارت کافی داشته باشند، میتوانند وارد این شغل شوند.
2-2- دورههای مورد نیاز برای ورود به بازار کار اعلام حریق
از جمله مهمترین مواردی که برای ورود به حرفه اعلام حریق بایستی آنها را آموزش ببینید، عبارتند از:
- آموزش مقدماتی الکترونیک و برق ساختمان و صنعتی
- آموزش اجزای مختلف سیستم های اعلام و اطفای حریق و وظایف هر یک در سیستم
- آموزش حالتهای برنامهریزی پنل مرکزی
- نصب اصولی دتکتورهای مختلف
- آموزش دتکتورهای حرارتی و سنسور دود
- آموزش نصب سنسورها و نحوه سیمکشی درست
- آموزش استانداردهای آتش نشانی
- آموزش نحوه زونبندی در سیستم اعلام حریق
- آموزش نحوه طراحی یک سیستم اعلام حریق برای یک سازمان
افرادی که این دورهه آموزشی را طی مینمایند، توانایی وارد شدن به بازار کار را دارا خواهند شد. از این پس علاقهمندان به این شغل میتوانند در شرکتها و سازمانهای مختلف اقدام به نصب سیستمهای اطفا و اعلام حریق نمایند.
3-2-گذراندن دوره کارآموزی مرتبط برای ورود به بازار کار اعلام حریق
به دلیل اختصاصی بودن و تخصصی بودن شغلهای برقی هر فردی که قصد دارد، وارد بازار کار اعلام حریق شود، بایستی دوره کارآموزی در یک شرکت معتبر بگذراند تا علاوه بر مواردی که به صورت تئوری آموزش دیده است، تجربه کاری در زمینه نصب و طراحی سیستم اعلام حریق را در محیط مورد نظر را کسب نماید و وارد بازار کار شود.
3- الزامات شغل اعلام حریق چه مواردی میباشد؟
هر شغلی برای اینکه بتوان وارد آن شد، دارای یک سری ضروریات و الزاماتی میباشد. در بازار کار شغل اعلام حریق هم این امر پابرجاست. از جمله مهمترین ملزومات در شغل اعلام حریق عبارتاند از:
1-3- محدوده جغرافیایی برای شغل اعلام حریق
شغل اعلام حریق جز آن دسته از مشاغلی میباشد، که تقریبا در سراسر کشور و در تمامی نقاط فرصت شغلی مناسبی برای آنها وجود دارد. و فرقی نمیکند که در کدام محدوده جغرافیایی باشید.
لازم به ذکر است، سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق در روستاها کاربرد آنچنانی ندارد. زیرا بیشتر سیستمهای اعلام حریق را در ساختمانسازی های بزرگ و مکانهای عمومی استفاده میکنند.
2-3- محدوده سنی برای شغل مهندس برق قدرت
ترجیحا شرکتهای اعلام حریق سعی میکنند از نیروهای جوان و کوشا و تلاشگر استفاده نمایند. زیرا کسی که میخواهد وارد بازار کار اعلام حریق شود، بایستی با علم روز پیش رود و همیشه آپدیت باشد. به همین دلیل محدود سنی فعالیت در این شغل از 18 سال شروع میشود.
3-3- محدوده جنسی برای شغل اعلام حریق
در کشور ما برای پیادهسازی سیستمهای اعلام حریق از آقایان استفاده میشود و معمولا شرکتها جهت استخدام از خانمهای برای این سمت شغلی استفاده نمیکنند.
4-3- تجهیزات مورد نیاز برای شغل اعلام حریق
برای طراحی و نصب سیستمهای اعلام حریق تجهیزات و ملزوماتی نیز وجود دارد، که مهمترین این تجهیزات عبارتند از:
- شستیهای اعلام حریق
- آشکارسازهای دودی نقطهای
- آشکارسازهای شعلهای
- آشکارسازهای پرتو دودی نوری
- آشکارسازهای حریق مونواکسید کربن
- مرکز اعلام حریق
- وسایل اعلام حریق شنیداری
- دستگاههای تغذیه
- کنترل پنل اعلام حریق
- کابلها
- فرستنده و گیرندههای پیجینگ رادیویی
- و ……
5-3- فضای کار برای شغل اعلام حریق
فضای کاری برای طراحان و نصابان اعلام حریق بسیار متنوع میباشد. افرادی که تنها به طراحی سیستم اعلام حریق میپردازند، با دانستن شرایط ساختمان مورد نظر معمولا در داخل شرکت به طراحی خود ادامه میدهند. اما افرادی که وظیفه نصب سیستم را برعهده دارند، فضای کار متنوعی بسته به پروژه دریافتی دارند. مثلا (کارخانهها، مراکز تجاری، مراکز درمانی، مراکز تفریحی، برجها، مجتمعها، سینماها، سالنهای کنسرت و ……)
6-3- ارتباط شغل اعلام حریق با سایر ارگانها
شرکتهای اعلام حریق معمولا با سازمانهای متفاوتی در ارتباط مستقیم میباشد. زیرا معمولا تمامی ارگانها و سازمانهای بزرگ مجهز به سیستم اعلام حریق میباشند. در نتیجه ارگانهای مختلف برای پیادهسازی یک سیستم اعلام حریق با نصابان اعلام حریق در ارتباط مستقیم میباشند.
4- درآمد و سرمایه شغل اعلام حریق
در کشورهای مختلف، شغل اعلام حریق به عنوان یکی از 10 شغل پردرآمد و آیندهساز طبقهبندی شده است. افرادی که به دنبال یک شغل با آینده موفق و درآمد بالا میگردند، اگر در این حوزه مهارت کافی داشته باشند، میتوانند وارد این شغل شوند.
افرادی که قصد تاسیس یک شرکت اعلام حریق را دارند، باید توانایی تامین تجهیزات و پرداخت حقوق مناسب به کارمندانش را داشته باشد، و در این حد سرمایه کفایت خواهد کرد.
1-4- درآمد ماهانه شغل اعلام حریق
میزان حقوق و درآمد یک نصاب اعلام حریق میتواند متفاوت است. هر شرکتی با توجه به اهداف مالی، توان مالی، نوع پروژه و گستردگی آن و برخی عوامل دیگر میزان حقوق و دستمزد کارکنان خود را تعیین می کند. البته قابل ذکر است که در بخش خصوصی عواملی مانند داشتن تجربه و تحصیلات مرتبط، تخصص و مهارت بالا، آشنایی با سیستمها و تجهیزات مورد استفاده در استخدام افراد و تعیین میزان حقوق و دستمزد آنها بسیار مهم و کلیدی میباشند.
2-4- عوامل موثر بر درآمد شغل اعلام حریق
تقریبا به وضوع میتوان گفت، در هر شغل و حرفهای داشتن مهارت و تخصص از مهمترین و کاربردیترین موارد موفقیت شغلی محسوب میگردد.
در شغل اعلام حریق افرادی که از تخصص، تجربه و علم بیشتری برخوردار باشد، لزوما در این شغل درآمد بیشتری خواهند داشت.
5- رشد و آینده شغل اعلام حریق
افرادی که شغل اعلام حریق را انتخاب میکنند، آینده روشنی برای آنها پیشبینی میشود. زیرا هر چه رو به جلو حرکت میکنیم، زندگی رو به مدرنیته شدن پیش میرود.
ساخت و سازها به دلیل افزایش جمعیت بیشتر شده و مکانهای تفریحی و امکان عمومی بیشتر خواهد شد و تمامی این ساختمانها نیاز اساسی و ضروری به سیستمهای اعلام حریق خواهند داشت.
در نتیجه تمام این نکات نیاز به افرادی که در این حوزه تخصص داشته باشند بیشتر میشود و آینده روشنی پیش روی آنهاست.
1-5- تاثیر فضای مجازی بر روی شغل اعلام حریق
با استفاده از فضای مجازی میتوان تبلیغات وسیعی را در اینترنت انجام داد و کارهای بزرگ و پروژههای بزرگی را در دست گرفت و مدیریت نمود. از طرفی دیگر به دلیل ارتقای بسیار محتواها در فضای مجازی میتوان هر روزه علم خود را در زمینه سیستم اعلام حریق بالا برد و آپدیت نمود و از این طریق میتوان به فردی موفق در شغل مورد نظر خود که اعلام حریق میباشد، تبدیل شد.
دیدگاهتان را بنویسید