به گزارش دپارتمان آزمون های تخصصی آکادمی مهندس کریمی، مقاله ای با عنوان سیستم اعلام حریق آدرسپذیر چیست؟ منتشر شده است
داشتن مهارت و اطلاعات کافی در مورد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در آزمون نظام مهندسی برق لازم و کارآمد است. در پروژه های بزرگ مثل ساختمان های تجاری بزرگ جهت شناسایی سریع و بموقع موقعیت های حریق از سیستم اعلام حریق آدرسپذیر استفاده می نمایند. در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر سیمکشی بصورت حلقه یا لوپ صورت می گیرد. در سیستم اعلام حریق آدرسپذیر، امکانات نرمافزاری خیلی زیادی وجود دارد. در پروژه های بزرگ از این تنظیمات کاربردی استفاده می شود. کد دادن به تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر بهصورت کلی در 2 مدل نرمافزاری و سختافزاری امکانپذیر است. سیستم هایی که از این طریق نرم افزاری کد می گیرند عملیات خیلی راحت تر و آسان تری را پیش رو خواهند داشت. همچنین کددهی نرم افزاری خطای کمتری هم دارد. سیستم اعلام حریق آدرسپذیر دارای مزایا و معایب متعددی است، که در ادامه مقاله برایتان بیان می شود.
1– سیستم اعلام حریق آدرسپذیر چیست؟
در پروژه های بزرگ مثل ساختمان های تجاری بزرگ جهت شناسایی سریع و بموقع موقعیت های حریق از سیستم اعلام حریق آدرسپذیر استفاده می نمایند. اکثرا از این سیستم اعلام حریق در بیمارستان ها، مراکز درمانی بزرگ، هتل ها، دانشگاه ها، ادارههای بزرگ، ساختمان های تجاری با تعداد واحدهای بالا و ….. استفاده می شود.
در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر سیمکشی بصورت حلقه یا لوپ صورت می گیرد. بصورتی که سیمکشی از ترمینال خروجی حلقه در کنذل پنل شروع می شود و سپس زمانیکه از تجهیزات عبور کرد، مجددا به کنرل پنل و ترمینال ورودی حلقه وارد می شود.
لازم به ذکر است، که در این نوع سیستم ها کلیه تجهیزات سیستم مثل دتکتورها، شستی ها، آژیرها، فلشرها، ماژول ها و …. همگی قادر خواهند بود، بر روی حلقه یا لوپ در کنار همدیگر قرار گیرند. در اینجا دیگر نیازی به مسیری مجزا برای هر کدام از کاشف های حریق و تجهیزات اعلام حریق نیست.
در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، هر قطعه یک کد یا آدرس مختص به خود می گیرد و برای آن کد در کنترل پنل، آدرس یا لیبلی از محل نصب ثبت می گردد. بدین منظور زمانیکه برای مثال دتکتوری در وضعیت حریق یا خطا قرار بگیرد، شماره آدرس، نوع قطعه، زونی که در آن نصب گردیده است و مشخصات محل نصب، روی صفحه نمایش کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر، نشان داده می شود.
در سیستم اعلام حریق آدرسپذیر، امکانات نرمافزاری خیلی زیادی وجود دارد. در پروژه های بزرگ از این تنظیمات کاربردی استفاده می شود. از جمله این تنظیمات مهم در اینگونه سیستم ها می توان به مواردی که در زیر عنوان می گردد، اشاره کرد:
- تغییر سطح حساسیت دتکتورهای دودی
- تغییر کلاس حرارتی دتکتورهای حرارتی
- تغییر سطح صدای آژیرها
- ایجاد مد روز و شب
- مد مدیریت آلارم کاذب
- برنامه ریزی رلهها
- گروهبندی آژیرها
- اختصاص بندی به زون ها
- تجهیزات کشف حریق
- ایجاد تاخیر در وصل آژیرها
- و ……..
2- کد دادن به تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر
کد دادن به تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر بصورت کلی در 2 مدل نرمافزاری و سختافزاری امکانپذیر است. قابل ذکر است، که کد دادن در برندهای مختلف نیز متفاوت است.
1-2- کد دادن به تجهیزات اعلام حریق آدرسپذیر بصورت سختافزاری
در تجهیزات اعلام حریق آدرسپذیری که بصورت سختافزاری کد میگیرند، این عملیات توسط دیپ سوییچها، کلیدهای سلکتوری و یا آدرسدهی انجام می گردد. به این عملیات سخت افزاری نیز Hard Addressing گفته می شود.
2-2- کد دادن به تجهیزات اعلام حریق آدرس پذیر بصورت نرمافزاری
تجهیزات اعلام حریق آدرسپذیری که بصورت نرمافزاری کد می گیرند، بدون نیاز به هیچگونه دیپ سوئیچ و سلکتور عملیات کد دهی را انجام می دهند. این فرآیند توسط دستگاه مخصوص Handheld Programmer کد میگیرند. هم چنین می توان گفت، کنترل پنل آدرسپذیر نیز بصورت Auto Addressing کد می گیرد.
دقت کنید، سیستم هایی که از این طریق نرم افزاری کد می گیرند عملیات بسیار راحت تر و آسان تری را پیش رو خواهند داشت. همچنین کددهی نرم افزاری خطای کمتری دارد.
3- تجهیزات در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
تجهیزات در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر عبارت هستند از:
- دتکتور دودی
- دتکتور حرارتی
- دتکتور ترکیبی
- شستی دستی اعلام حریق
- آژیر اعلام حریق
- آژیر فلشر اعلام حریق
- استروب لایت ها یا فلشرها
- کنترل پنل اعلام حریق
- ماژول ها یا رابط ها
- ایزولاتورها
مواردی که در بالا عنوان گردید، تجهیزاتی هستند، که در یک سیستم اعلام حریق آدرسپذیر مورد استفاده قرار می گیرد.
4- مزایای سیستم اعلام حریق آدرسپذیر
سیستم های اعلام حریق آدرسپذیر دارای مزایایی است، که در ادامه آن ها را برای شما خواهیم گفت. مزایای سیستم اعلام حریق آدرسپذیر عبارت هستند از:
- این گونه سیستم ها نسبت به سیستم اعلام حریق متعارف از سیمکشی کمتری بهرهمند می شود.
- بسیار سریعتر از سیستم متعارف عیبیابی می شود.
- در تعریف روابط بین ورودی ها و خروجی ها انعطافپذیری بالایی دارد.
- بمنظور کنترل و مدیریت دارای نرمافزارهای زیادی است.
- دقت خیلی زیاد در تشخیص محل حریق
- استفاده در پروژه های خیلی بزرگ
5- معایب سیستم اعلام حریق آدرسپذیر
سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر دارای معایبی است، که در ادامه آن ها را برای شما خواهیم گفت. معایب سیستم اعلام حریق آدرسپذیر عبارت هستند از:
- هزینهبر تر بودن این سیستم ها نسبت به سیستم های متعارف
- نصب و راه اندازی بسیار مشکل و مدیریت سخت
- عدم سردرگمی برخی از کاربران مثل نگهبانان به دلیل سخت بودن تنظیمات و مدیریت
- ناسازگار بودن سازندگان مختلف با یکدیگر. تنها بایستی از یک کمپانی کلیه تجهیزات تهیه شود.