چطور با پروانه نظام مهندسی برق درآمدزایی کردم!

درآمد از پروانه
تاریخ آخرین به روزرسانی
1403/04/06
تعداد مشاهده
889 نفر

به گزارش دپارتمان آزمون های تخصصی آکادمی مهندس کریمی، چطور با پروانه نظام مهندسی برق درآمدزایی کردم! تحت عنوان مقاله ای چاپ شده است

چطور با پروانه نظام مهندسی برق درآمدزایی کردم! می خواهیم بدانیم، پس از قبولی در آزمون نظام مهندسی برق، چه درآمدی از پروانه آن میتوان داشته باشیم. در این راستا با یکی از عزیزان دارای پروانه اشتغال نظام مهندسی ساختمان مصاحبه ای داشتیم. ایشان به عنوان یکی از دارندگان این پروانه، در مورد درآمدهایی که از این طریق دارند توضیحات مفیدی داده‌اند.

لایو این مصاحبه در صفحه اینستاگرام تاسیسات برقی مهندس محمد کریمی موجود است.

چطور با پروانه نظام مهندسی برق درآمدزایی کردم!

لطفا در ابتدای مصاحبه خودتون رو معرفی کنید؟

رحیم دالوند هستم. کارشناس ارشد برق قدرت، گرایش سیستم‌ها از دانشگاه علوم تحقیقات واحد البرز و در صدا و سیما کار می‌کنم.

پروانه نظام مهندسی را چه زمانی و کدام شهر گرفتید؟

خرداد سال ۹۳ پروانه خودم را از استان البرز گرفتم. الان پایه دو هستم و چهار سال از پروانه ام گذشته است.

آن زمان به خاطر ارشد، یکسال زودتر گرفتید؟

خیر – چون سال ۸۹ کارشناسی را گرفتم و سال ۹۲ ارشد خواندم و سنوات سه سالم ام که تمام شد توانستم نظام مهندسی شرکت کنم

چهار سال بعد از اینکه پایه سوم را گرفتید موفق شدید پایه دوم را ارتقا دهید؟

بله – با کارشناسی نظام مهندسی شرکت کردم.

هم طراحی و هم نظارت؟

بله –البته در استان البرز قانون به این صورت است که دو کار اقماری می‌توانید بگیرید و در شهرهای همچون طالقان و نظرآباد امکانش هست.

در برخی شهرها چون مهندس کم دارند و ظرفیت کار زیاد است. از مرکز استان‌ها و شهرهای کوچک و همجواری می‌توان کار گرفت که تعداد مهندسین آنها کم است. فرض کنید فردی آزمون نظام مهندسی را داده است و قبول شده است. حدود سه چهار ماه طول می‌کشد که پروانه را بگیرد و استعلام بگیرند. چطور با پروانه نظام مهندسی برق به او کار می‌دهند؟ کار او چگونه است؟

در قسمت طراحی، کار طراحی یک ساختمان را بر اساس چیزهایی که می‌دانید انجام می‌دهید. در نرم افزارهای مختلفی می‌توانید این کار را انجام دهید. مثلا با نرم افزار اتوکد یا acdb. خروجی می‌گیرند و مهندسانی که مهر طراحی دارند، کار طراحی را انجام می‌دهند.

 آزمون نظام مهندسی برق

برای نظارت نیز از روز اول سر ساختمان می‌روید و از پایه و همبندی ساختمان و لوله گذاری یکی یکی نظارت می‌کنید.

روش کار به این صورت است که یک راه ارتباطی از طریق نظام مهندسی با شهرداری دارید چون پروژه‌هایی که ساخته می‌شود، شهرداری آنها را انجام می‌دهد و نظام مهندسی آن پروژه‌ها را ارجاع به شهرداری می‌دهد. شما یک کارتابل دارید که مشترک بین شهرداری و نظام مهندسی است. گزارشات را برای نظام مهندسی صادر می‌کنید و این گزارشات به شهرداری ارسال می‌شود و بعد از چند روز شماره‌گذاری می‌شود. مثلا به ساختمانی می‌روید و می‌بینید همبندی انجام شده و می‌نویسید: « همبندی طبق قانون از طریق سیم مسی یا میلگرد حرارتی انجام شده است. من آنرا تایید می‌کنم» و در شهرداری ثبت می‌شود.

اگر تخلفی انجام شده باشد،‌ آنرا رد می‌کنید و شهرداری ملزم می‌شود که این کار را برای شما انجام دهد. وقتی تخلفی برای کار اعلام می‌کنید بار حقوقی این کار از روی دوش شما برداشته می‌شود.

بسته به استانی که نظارت انجام می دهید، تعداد سنوات پایان کار متفاوت است. مثلا در استان البرز برای یک کار  بیست سال تعهد دارید. در این مدت اگر اتفاقی بیافتد (مثلا اگر یک نفر را برق بگیرد) و کارشناس رسمی دادگستری شما را مقصر تشخیص دهد، باید پاسخگو باشید. ولی اگر گزارشش را رد کرده باشید می‌توانید بگویید: « من مکتوب اعلام کرده ام این ساختمان تخلف داشت و شهرداری نتوانسته جلوی این کار را بگیرد و کار ادامه پیدا کرده است».

آیا ناظر مسئولیتی در مقابل پاسخگویی به کارفرما دارد؟

به هیچ وجه. راه ارتباطی شما همان کارتابل است.

چطور می توان با پروانه نظام مهندسی برق درآمدزایی  داشت؟

در استان البرز ارجاع دارد. در ارجاع کاری را تیک می‌زنید بر اساس ظرفیت کاری که دارید، به شما کار ارجاع می‌شود. ظرفیت هر نفر هشت مورد است. در پایه سه این میزان ۸۰۰۰ متر است و در پایه دو ۱۲ هزار متر.

 آزمون نظام مهندسی برق

در صورتی که شاغل باشید و بیمه برایتان رد نشده باشد، این امتیاز مثبت محسوب می شود. پس در اولویت قرار می‌گیرید. دومین امتیاز اینست که  شما کار نگرفته باشید. پس تمام ظرفیت کار شما خالی است. به شما کار ارجاع داده شود. این برای استان‌هایی است که ارجاع وجود دارد. برای استان‌های کوچکی که ارجاع ندارد، وضعیت فرق دارد.

شما چطور با پروانه نظام مهندسی با دفاتر فنی، کار نمی‌کنید؟

برای استان‌هایی که ارجاع وجود ندارد با دفاتر فنی کار می‌کنیم.

در استان ما همان روش قدیمی وجود دارد .به این صورت که دفتر فنی به من زنگ می‌زند که کار طراحی یا نظارت داریم. مراجعه کنید. ولی در استان‌های دیگر بصورت ارجاع است. این ۸ کار متراژ دارد و حداقل آن ۵۰۰ متر است. یعنی ۲۰۰ متر را نصف کار درنظر می‌گیرند.

تفاوت دارد. مثلا استان البرز ۳۸۰ متر حداقل است.

طرح سه ساله، متراژ شما را اشغال می‌کند این را با کارفرما توافق می‌کنید؟ حق الزحمه شما را کارفرما مستقیم می‌دهد یا به نظام مهندسی می‌دهد و شما از نظام می‌گیرید؟

سال اول که از ارجاع کار را بر می‌دارید و پولش را می‌گیرید ولی از دو سال بعدی که با همسان امضا کردید مستقیم از مالک پولش را می‌گیرید. مثلا همین الان کار در ارجاع وجود دارد که متراژ ۱۰۰۰ متر و هزینه ۷ میلیون تومان است. ولی چون کسی آن را انتخاب نمی‌کند فرد به من تماس می‌گیرد که من ده میلیون تومان اضافه تر می‌دهم فقط آن کار را انتخاب کنید. یعنی فرد حاضر است که آن را انتخاب کنید. فقط به خاطر اینکه پروانه اش را بگیرد و کارش جلوتر بیافتد. تعداد مهندس کم است و کار زیاد است.

در این سیستم ارجاعی که داریم پارتی و رانت چطور است؟

امکانش هست و باید با حقایق روبرو بشویم. مثلا افرادی که در سازمان نظام مهندسی هستند که کارمندند و خودشان پروانه دارند.

وقتی کاری روی دست فرد می‌ماند و بعد از گذشت یک ماه کسی آن را انتخاب نمی‌کند، نشان از تعداد مهندس کم و افزایش کار دارد.

درآمد از پروانه

البته استان به استان فرق می‌کند. برای همین است که فردی به من زنگ می‌زند که درآمد یک مهندس برق چقدر است. درآمدزایی از پروانه نظام مهندسی ساختمان تا چه میزان است؟

واقعا بستگی به شهر دارد که ساخت و ساز چطور باشد و تعداد مهندس چقدر باشد . برای همین می‌گویم که از مهندسین ساکن در شهر بپرسید.سال به سال هم خیلی متفاوت است. برخی سال‌ها داریم که پروانه زیادی صادر می‌شود.

شما در سال قبل از، ۱۲۰۰۰ متر چقدر درآمد داشتید؟

من سال گذشته رقم خالص از کار ارجاع، ۶ کار گرفتم چون دو کارم از سالهای قبل پر بود. رقمی حدود ۹۰ و خرده ای میلیون بود.که درآمدزایی خوبی از پروانه نظام مهندسی ساختمان محسوب می‌شود.

فرض کنید من و شما هر دو در یک شهریم و هم پایه ایم. چطور با پروانه نظام مهندسی برق درآمد شما از من بیشتر می‌شود؟

از نظر من اولین چیز روابط است. بین دوستانی که در نظام مهندسی، کارمندان این سازمان، افرادی که در دفتر فنی‌ها و .. دارید، می توانند کار ارجاع دهند.

کمی سخت است چون خیلی از بخش‌ها را ندیده‌اید.

اگر فرد سالم باشد و کار سالم بزند و حرفه ای باشد و مرتب سر بزند و کار را درست رسیدگی کند، افرادی که پروژه‌های سالم می‌سازند جذب شما می‌شوند. مثلا افرادی را داریم که سالم کار نمی‌کنند و پروژه و مشکلات آن را به نحوی رد می‌کند. بالاخره آنها هم جذب افرادی مانند خود می‌شوند ولی معمولا مقطعی است. چون پیشرفت نمی‌کنند.

 آزمون نظام مهندسی برق

بهتر این است که سالم کار کنید. مثلا می‌گویید گزارش کار را به درستی رد می‌کنم به شرطی که اکیپ خودم را روی آن بگذارم. چون به اکیپ خودم ایمان دارم و می‌شناسم و کار خود را می‌دانند. این اکیپ را روی ساختمان می‌گذارید و می‌توانید پولی از این داشته باشید. بعد می‌گویید اکیپ خودم را که می‌آورم متریال را هم خودم می‌آورم و قیمتی با او می‌بندید و در بازار با قیمتی پایین تر خرید کنید.

بعدا می‌توانید آرام آرام چاه ارت بگیرید. چاه ارت هم هزینه‌هایی دارد. معمولا بین ۱۰ تا ۱۴ میلیون تومان است. چند وقت پیش پمپ بنزینی را نظارت می‌کردم و ۵ چاه ارت داشت. هرکدام ۱۴ میلیون بود که توانستیم این ۵ تا چاه را بگیریم. از طریق شرکتی که یکی از آشنایان بود. چون این کار را انجام دادم به ازای هر کار ۱۰ درصد به من هزینه دادند. یعنی هر کدام ۱ میلیون و چهارصد هزار.

پس روابط با کارفرماها ایجاد می‌شود…

در بحث پروانه نظام مهندسی، برخی کارها و مجوز‌ها هستند که اختصاصا به کسانی داده می‌شوند که پروانه نظام مهندسی را دارند یا آزمونی می‌دهند و دوره ای شرکت می‌کنند. مانند تست ارت و نصب کنتور و مانند آتش نشانی. از این‌ها بگویید. آیا این موارد ربطی با میزان متراژ ظرفیت شما دارد؟

این کلا جداست. حتما باید مدرک تست کنتور و… را بگیرید. کانون نظام مهندسان هر ساله دوره مجوز ارت را برگزار می‌کند. یک آزمون راحت دارد که برگزار می‌شود و مدرک آنرا به دفتر فنی ایمنی می‌برید، یا می‌توانید مجزا این کار را انجام دهید. در استان البرز مدرک آتش نشانی را هنوز نظام مهندسی نمی‌دهد و باید از شهرداری بگیرید. آن هم آزمون دارد.

از چه مواردی امتحان می‌گیرد؟

معمولا از چند کتاب نظام مهندسی و برخی از رفرنس‌های شهرداری سوال می‌آید که می‌توانید مجوز دوره آتش نشانی را بگیرید. یا مثلا یکی از  مبحث‌های نظام مهندسی را آزمون می‌گیرند. یک مبحث دیگر بعلاوه پدافند، که همه اینها جز منابع آزمون آتش‌نشانی است. در نهایت شهرداری یک آزمون می‌گیرد و گواهینامه صادر می‌کند. کار دیگری که در نظام مهندسی انجام می‌شود تست ارت است. تست ارت را از سال ۱۴۰۰ نظام مهندسی استان البرز وارد کارتابلش خواهد کرد و  برای صدور پایان کار هر ساختمانی، باید دو پایان کار بدهید:

درآمد با پروانه
پایان کار خود ساختمان و پایان کار ارت و همبندی.

کسانی که در شهرداری هستند با ماده ۱۰۰ آشنا هستند. می‌دانند که اگر یک ساختمان یک پایان کار نداشته باشد، نمی‌تواند سند بگیرد. باید پایان کار مکانیک و عمران و برق و… کنار هم قرار بگیرد. مکانیک هم دو پایان کار می‌دهد: یکی تاسیسات مکانیک و دیگری پایان کار گاز.

از سال دیگر تست ارت نیز وارد ارجاع می‌شود. این دو اگر باهم وارد شوند دو پایان کار می‌دهید؛ به عبارتی دو هزینه می‌گیرید. در صورتی که یک پایان کار را ندهید؛ نمی‌توان سند گرفت.

درمورد این سه مجوز کامل تر صحبت کنیم. درباره تست ارت من که ناظر برق یک ساختمان هستم؛ قانون می‌گوید: زمانی که چاه ارت را کنده اند، من در تست آن دخالت ندارم. تست آن را کسی که مجوز دارد (معمولا شرکت توزیع برق). فرمی دارد که هم من ناظر امضا می‌کنم و هم کسی که تست انجام داده است( مقاومت زمین را او تست می‌کند). مجوز تست ارت را شما دارید؟

بله

معمولا رندم انتخاب می‌کنند، درست است؟

بله – ولی اگر مالک خودش بخواهد می‌تواند شخصی که مجوز این کار دارد، را انتخاب کند. یعنی قبل از شهرداری یا نظام مهندسی مالک می‌تواند تست ارت را توسط فرد مورد نظرش انجام دهد و گزارش آنرا ضمیمه پرونده کند. این گزارش را  مهم نیست که من نوعی امضا کنم یا فرد دیگری. مهم اینست که این کار انجام شده باشد. برای تست ارت مجوز و یک عدد میگر لازم دارید.

 آزمون نظام مهندسی برق

 در اینجا میرسیم به بخش جذاب مصاحبه، یعنی میزان درآمد:

هر تستی چقدر درآمد دارد؟‌

بستگی دارد. برای هر تست ۵۰۰ هزار تومان می‌گیرم و تقریبا نیم ساعت تا یک ساعت زمان می‌برد.

برای آتش نشانی، در ساختمان‌هایی که جز الزامات ( مثلا تجاری) است و باید سیستم اعلام حریق داشته باشد، نیاز به تست دارد؛ و detector‌ ها را می‌آورید و تست می‌کنید و در پنل اعلام حریق و اتصالات و…

بله

برای آن چقدر دستمزد می‌گیرید؟

آن هم بستگی دارد که بین ۱ تا یک میلیون و پانصد هزار تومان است. اما معمولا این کار را به مجریان متخصص و معتمد اعلام حریق می‌سپارم، تا آنها هم درآمدی داشته باشند. چون کسی که این کار را تا انتها انجام می‌دهد باید حتما در آخر هم آنرا تست کند. در پایان من کار را تایید با می‌کنم. چون به کار آن شخص اطمینان دارم.

پس اعتماد می‌کنید چون نفر خودتان است. ولی درست اینست که تست را انجام دهد.

این تیم را من می‌شناسم و پروژه های زیادی باهم انجام دادیم. البته باید چند تیم داشته باشید چون در سال چند پروژه داریم و موازی کاری می‌شود و هرکدام پروژه ای را انجام می‌دهند. وقتی همه را تایید کند، من هم تاییدش می‌کنم. برخی اوقات اگر زیاد اعتماد نداشته باشم رندوم یکی از خط‌ها را تست می‌کنم.

اکثر مطلق ساختمان‌ها اعلام حریق دارند. حتی خیلی از ساختمان‌ها که الزام قانونی ندارند کارفرما خودش می‌خواهد، چون به صرفه است.

در استان البرز بالاتر از سه سقف الزام است که اجرا شود.

در بحث اعلام حریق و خیلی از مباحث دیگر که سیستم‌های ایمنی مهمتر است، استان به استان متفاوت است. مبحث ۱۳ هم می‌گوید که اگر اختلافی بین این مبحث و قوانین بالادستی و سازمان‌هایی مانند آتش نشانی باشد، هرکدام که سطح ایمنی را بالاتر درنظر بگیرد، آن اصلی‌تر است. الان که می‌گویید در استان ما دو سه سقف است، در نظر می‌گیرند که الان همه ساختمان‌ها دو سه سقف را دارند.

درآمد از پروانه

در آخر این را باید بپرسم که آزمون نظام مهندسی آزمون سختی است. آیا ارزش دارد که من شش ماه روزی سه چهار ساعت درس بخوانم و بیکار هم باشم که آزمون نظام مهندسی را بدهم؟

صد درصد. همین جا که کار می‌کنم موظفی ام ۱۷۰ساعت در ماه است. یعنی روزانه ۵ ساعت و خرده ای. در صورتی که نظام مهندسی تایمش دست خودت است و از طریق درآمدزایی از پروانه نظام مهندسی ساختمان، حداقل دو و نیم برابر اینجاست. حتی سه برابر اینجاست.

پس تمام افرادی که دنبال پروانه نظام مهندسی هستند، برای درآمد می‌آیند. من محل کارم شیفت شب هم دارم و حقوقم بیشتر از بقیه همکارانم است، ولی باز نظام مهندسی دو سه برابر بیشتر از اینجا درآمد دارد. شاید در اینجا فقط به این خاطر که آب باریکه باشد مشغول به کار هستم.

کارمند رسمی هستید یا قراردادی؟

رسمی هستم.

اگر قرار باشد بین نظام مهندسی و شغل خود یکی را انتخاب کنید کدام را انتخاب می‌کنید؟

انتخاب سختی است. باید مقداری معقول فکر کنیم چون این کار دائمی است ولی نظام مهندسی نه. اگر به نسبت شرایط همین الان بخواهم انتخاب کنم، نظام مهندسی را انتخاب می‌کنم چون درآمدش بیشتر است.

در این مصاحبه مهندس دالوندی به سوال ما،چطور با پروانه نظام مهندسی می‌توان درآمدزایی داشت؟ را پاسخ دادن. امیدواریم این مصاحبه برای شما مفید واقع شود.

level-up-وبینار
کلاس آفلاین رایگان نظام مهندسی مکانیک
کلاس آنلاین آزمون نظام مهندسی مکانیک
بسته پایه کارشناس رسمی کارخانجات
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک
پاسخ تشریحی نظام مهندسی مکانیک

سایر مقالات

دیدگاه های شما

2 پاسخ

  1. من تعجب می‌کنم چطور کسی که کارمند رسمی هست حق این را دارد که از نظام مهندسی هم درآمد داشته باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!