مراحل اخذ پروانه نظام مهندسی را در نوشته ی زیر خواهید خواند
الف) قبولی در آزمون نظام مهندسی:
در مطالب قبلی، نحوه قبولی در این آزمون بهصورت کامل تشریح شد. بیان کردیم که شرط اصلی جهت اخذ پروانه نظام مهندسی، و پس از آن ورود به بازار کار نظام مهندسی برق ، قبولی در این آزمون میباشد.
برای دریافت جزییات آزمون نظام مهندسی برق کلیک کنید
ب) عضویت در سازمان نظام مهندسی:
یکی از شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی در سالهای گذشته، عضویت در سازمان نظام مهندسی بوده است. البته چند سالی است که این شرط جهت شرکت در آزمون نظام مهندسی حذف شده است. اما از آنجایی که یکی دیگر از شرایط اخذ پروانه نظام مهندسی، عضویت در این سازمان میباشد، لذا داوطلبین پس از قبولی در آزمون، برای کسب پروانه اشتغال بهکار، ملزم به عضویت در سازمان نظام مهندسی استان خود میباشند. مدارک و مراحل لازم برای عضویت در این سازمان عبارتند از:
- مراجعه به درگاه اینترنتی یا محل سازمان نظام مهندسی استان موردنظر و تكمیل فرم عضویت
- تصویر یک قطعه عکس پرسنلی 4×6
- تصویر یك نسخه از تمامی مدارك معتبر تحصیلی
- تصویر تمامی صفحات مدارک زیر:
- شناسنامه
- كارت ملی
- کارت پایان خدمت یا معافیت دائم (برای آقایان)
- پرداخت حق عضویت سالانه
لازم به ذکر است کپی تمامی مدارک فوق باید، در دفتر اسناد رسمی، برابر اصل شده و از طریق پست یا بهصورت حضوری، به سازمان نظام مهندسی استان مورد نظر تحویل شود.
ج) مراحل و مدارک اخذ پروانه:
در این مرحله داوطلبین بایستی بهصورت زیر برای اخذ پروانه اقدام نمایند:
تذکر: در هر مرحله از ثبت درخواست آنلاین پروانه، درصورتیکه با خطای سامانهای مواجه شدید، در زمانهای دیگری برای ادامه کار در آن سامانه تلاش نمایید. درصورتیکه با این روش باز هم موفق به تکمیل فرآیند ثبت درخواست نشدید، لازم است از سازمان نظام مهندسی استان مربوطه پیگیری کنید.
- گام اول) پرداخت تعرفه صدور پروانه اشتغال بهکار، ازطریق مراجعه به سامانه پرداخت الکترونیکی تعرفههای مهندسان، کاردانها و معماران تجربی (پاتمک) به نشانی mrud.ir
- در این صفحه، ورود کاربر حقیقی را انتخاب کنید.
برای ادامه، از شما خواسته میشود که وارد درگاه آنلاین خدمات دولت هوشمند شوید.
پس از ورود شماره تلفن همراه و کد امنیتی، رمز یکبار مصرف به شماره شما پیامک میشود.
رمز یکبار مصرف پیامک شده را وارد نمایید:
- در این صفحه، « درخواست جدید » را انتخاب کنید:
- در این صفحه، پس از مطالعه آییننامههای مربوطه، ردیف اول و دوم را تیک زده و « تایید شرایط » را بزنید.
در مرحله بعد، اطلاعات اولیه را وارد نموده و نوع درخواست، نوع پروانه، عنوان مدرک تحصیلی و محل عضویت را وارد نمایید. سپس « تایید » را بزنید.
پس از تکمیل اطلاعات درخواست و پرداخت هزینه صدور پروانه اشتغال به کار، سامانه پاتمک برای شما یک رسید و کد پیگیری صادر میکند؛ که برای طی مراحل بعدی در سامانه سپامک به آن نیاز خواهید داشت.
- گام دوم) مراجعه به درگاه ملّی مجوزها به آدرس ir و انتخاب نوع مجوز
گزینه «جستجو پیشرفته» را بزنید.
- در این صفحه، عبارت «پروانه اشتغال به کار مهندسی» را تایپ کنید و دستگاه اصلی و دستگاه تابعه را به ترتیب، «وزارت راه و شهرسازی» و «اداره کل راه و شهرسازی» انتخاب کرده و « جستجو » را بزنید.
در نتایج جستجو، در بخش «پروانه اشتغال به کار مهندسی شخص حقیقی»، گزینه « راهنمای دریافت » را انتخاب کنید.
- در این صفحه، شرایط و مدارک لازم را جهت صدور مجوز مورد نظر، مشاهده میکنید. پس از مطالعه کامل شرایط و مدارک مورد نیاز، بر روی گزینه « درخواست مجوز » کلیک نمایید. برای ادامه، ممکن است از شما خواسته شود که وارد درگاه آنلاین خدمات دولت هوشمند شوید. برای این کار میتوانید مشابه این روند در گام اول، عمل نمایید.
تذکر مهم: لازم است موارد این بخش را با دقت مطالعه نموده و پیش از زدن گزینه « درخواست مجوز »، کلیه مدارک لازم را آماده فرمایید. زیرا پس از درخواست مجوز توسط شما، باید طی 24 ساعت، کلیه مدارک و مستندات ذیل را در سامانه سپامک بارگذاری نمایید؛ در غیر اینصورت، باید مجددا جهت صدور مجوز، از درگاه ملی مجوزها، اقدام فرمایید.
مدارک لازم:
- تصویر عکس 6×4 جدید با زمینه سفید
- تصویر کارت ملی
- تصویر صفحات اول تا سوم شناسنامه
- شماره عضویت معتبر در سازمان نظام مهندسی استان
- تصویر کارت پایان خدمت یا معافیت
- تصویر رسید پرداخت الکترونیک هزینه صدور مجوز، صادره از سامانه پاتمک (mrud.ir)
- تصویر کارنامه و شماره سریال قبولی در آزمون حرفهای مهندسان (پایگاه اظلاعرسانی وزارت راه و شهرسازی بهنشانی ir)
- تصویر مستند سابقه کار (با مهر و امضای دو نفر از مهندسان دارای پروانه اشتغال به کار)
- تصویر سند مالکیت یا اجاره نامه رسمی برای احراز محل سکونت یا اقامت
- تصویر پرداخت حق تمبر، صادره از سامانه سازمان امور مالیاتی کشور (gov.ir)
- در این صفحه، پس از زدن تیک تایید و ورود اطلاعات خواسته شده، بر روی « درخواست صدور مجوز » کلیک کنید.
تذکر مهم: پیش از درخواست صدور مجوز، نسبت به تشکیل پرونده در سازمان امور مالیاتی اقدام فرمایید. برای این کار به سامانه tax.gov.ir مراجعه کنید. توجه فرمایید پس از تکمیل پرونده مالیاتی مذکور، در مراحل تکمیل و بارگذاری مدارک لازم در سامانه سپامک، به کد رهگیری و کد ایسیک (که از سامانه سازمان امور مالیاتی دریافت کردهاید) نیاز خواهید داشت.
- گام سوم) مراجعه به سامانه سپامک به نشانی mrud.ir و بارگذاری مدارک و مستندات لازم.
در صفحه اصلی سامانه سپامک، گزینه ورود اشخاص حقیقی را انتخاب کنید.
در این صفحه، باید درخواست ثبت شده در سامانه ملی مجوز ها را تکمیل نمایید. روی گزینه « تکمیل درخواست » کلیک کنید.
- در این صفحه، محل فعالیت و اطلاعات پستی متقاضی باید درج شود.
در این بخش متن تعهدنامه را مطالعه نموده، تیک تایید را زده و به مرحله بعد بروید.
این بخش مربوط به پرونده مالیاتی متقاضی در سامانه سازمان امور مالیاتی (tax.gov.ir) است. همانطور که قبلا اشاره شد، پیش از ثبت درخواست در سامانه ملی مجوزها (mojavez.ir)، لازم است نسبت به تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی خود اقدام فرمایید. زیرا برای بارگذاری مدارک و مستندات در سامانه سپامک، تنها 24 ساعت زمان دارید. کد رهگیری و کد آیسیک دریافتی از سامانه سازمان امور مالیاتی را وارد کرده و به مرحله بعد بروید.
- در این قسمت پیامی به شما نمایش داده میشود که از طریق آن، لازم است نسبت به پرداخت حق تمبر اقدام فرمایید و رسید آن را برای مرحله بارگذاری مدارک نزد خود نگهدارید.
- در این صفحه با زدن گزینه « ثبت مدرک تحصیلی جدید »، اطلاعات تحصیلی خود را وارد کرده و به مرحله بعد بروید.
در این بخش، ابتدا با زدن « تعیین رشته پروانه اصلی »، رشته اصلی یا مرتبط با تاسیسات برقی را انتخاب نمایید. سپس صلاحیت (های) مورد درخواست خود را (طراحی یا نظارت و یا هر دو) در قسمت « اضافه کردن صلاحیت جدید » وارد کنید و به مرحله بعد بروید.
- در این صفحه میتوانید دورههایی که طی نمودهاید را وارد کنید.
- این بخش مهمترین قسمت از تکمیل درخواست در سامانه سپامک میباشد. تمامی مدارک و مستنداتی که مشخص شده است را با رعایت شرایط مندرج بارگذاری نمایید. دقت کنید که لازم است در برخی موارد تصویر و در برخی دیگر فایل پیدیاف مدرک خود را بارگذاری نمایید. پس از بارگذاری کلیه موارد لازم، به مرحله بعد بروید.
- در این صفحه باید ثبت نهایی و ارسال درخواست متقاضی انجام شود.
پس از تکمیل مراحل فوق، متقاضی میتواند با مراجعه به سامانه سپامک (spamak.mrud.ir) از وضعیت رسیدگی به درخواست خود مطلع شود.
- اعتبار قبولی: داوطلب پس از قبولی در آزمون، بهمدت 3 سال از تاریخ قبولی فرصت دارد که جهت اخذ پروانه نظام مهندسی اقدام نماید. در صورت عدم اقدام و اتمام مدت زمان 3 ساله، داوطلب بایستی مجدداً در این آزمون شرکت نماید.
- مدت زمان: ارسال لیست قبول شدگان در آزمون نظام مهندسی به سازمانهای نظام مهندسی استانها، بهصورت تقریبی در حدود 2 الی 3 ماه پس از اعلام نتایج صورت میگیرد. مدت زمان لازم جهت بررسی مدارک و اخذ پروانه نظام مهندسی توسط داوطلب، حدود 2 الی 3 ماه پس از ارائه مدارک مورد نیاز توسط داوطلب میباشد. توصیه میشود بهمحض قبولی اقدام به عضویت کرده و با آمدن لیست قبولیها، برای اخذ پروانه نظام مهندسی اقدام نمایید.
محل اخذ پروانه نظام مهندسی
در مورد محل اخذ پروانه یک پیش فرض اولیه را مدنظر داشته باشید، که داوطلبانی که دارای صلاحیت طراحی میباشند، بایستی حداقل یکبار برای امضای نقشه به دفتر فنی مراجعه نمایند. اما داوطلبانی که دارای صلاحیت نظارت میباشند، علاوه بر امضای نقشه، باید حداقل 4 بار در فاصلههای زمانی متفاوت بهجهت بازدید و نظارت به محل ساختمان مراجعه نمایند. البته معمولا تعداد بازدیدها بیش از این مقدار است. پس بحث رفت و آمد را حتما مدنظر داشته باشید. داوطلبان صلاحیت نظارت میتوانند در شهری غیر از شهر محل سکونت نیز اقدام به اخذ پروانه نظام مهندسی نمایند؛ و پس از مدتی با ارائه درخواست انتقالی به سازمان نظام مهندسی، به شهر مورد نظر خود انتقال پیدا کنند.