چگونه کارشناس رسمی دادگستری شویم
در این مقاله، مراحل قبولی در آزمون کارشناسی رسمی قوه قضاییه و دادگستری به صورت کامل و گام به گام معرفی می شود.
چگونه کارشناس رسمی دادگستری شویم؟
کارشناس رسمی دادگستری، بدون شک، یکی از پرطرفدارترین و با پرستیزترین شغلها در هر کشوری است. کارشناس رسمی، با دانش و تخصص خود، به محاکم و مراجع قضایی کمک میکند تا تصمیمات صحیح و عادلانهتری بگیرند. در این مقاله، مراحل و شرایط رسیدن به جایگاه یک کارشناس رسمی دادگستری بررسی میشود.
برای دریافت ویدئو آموزشی رایگان اطلاعات خود را وارد کنید
تعریف و وظایف کارشناس رسمی دادگستری
چنانچه در روند رسیدگی به دعاوی قضایی، قاضی با یک موضوع تخصصی روبرو شود که نیازمند دانش و تخصص خاصی باشد، از یک کارشناس رسمی دادگستری جهت مشاوره کمک میگیرد. کارشناس رسمی دادگستری، فردی متخصص، باتجربه و امین دادگاه است و با مطالعه و بررسی دقیق مدارک و مستندات پرونده، در مهلت مقرر، نظر خود را در قالب یک گزارش کتبی به دادگاه ارائه مینماید. چنانچه هریک از طرفین دعوا به نظر کارشناس رسمی دادگستری اعتراضی داشته باشند، موضوع به هیئت چند نفره کارشناسان رسمی ارجاع میگردد؛ تا مسئله با دقت و وسواس بیشتری بررسی شود.
از جمله مهمترین وظایف یک کارشناس رسمی دادگستری، عبارت است از:
- مطالعه دقیق پرونده و جمعآوری اطلاعات مرتبط با موضوع
- درصورت لزوم، بازدید از محل وقوع حادثه و بررسی مدارک فیزیکی
- درصورت لزوم، آزمایش و مطالعه تخصصی
- اظهار نظر مستقل و بیطرف در قالب یک گزارش کتبی جامع و مستند
- در برخی موارد، حضور در جلسه دادگاه و پاسخ به پرسشهای قاضی و وکلای پرونده
بهطور کلی، نظر کارشناس رسمی در بسیاری از موارد، نقش تعیینکنندهای در صدور رای دارد و به قاضی کمک میکند تا تصمیم عادلانه و درستی اتخاذ کند. برای مثال، در دعاوی مالی، ارزشگذاری اموال مورد نظر و تعیین میزان خسارت و … ، با نظر مستقیم کارشناس رسمی دادگستری انجام میشود.
شرایط و مراحل اخذ صلاحیت کارشناس رسمی دادگستری
برای رسیدن به جایگاه کارشناس رسمی دادگستری، لازم است داوطلبان پس از شرکت در آزمون ورودی و طی مراحل مصاحبه و ارزیابی تکمیلی، یک دوره کارآموزی را نیز بگذرانند. برای شرکت در آزمون ورودی، شرایط عمومی و اختصاصی لازم عبارت است از:
شرایط عمومی
داشتن تابعیت ایرانی، عدم سوءپیشینه کیفری، عدم اعتیاد به مواد مخدر، سلامت جسمانی و روانی، تسلط به زبان فارسی و پذیرش تعهدنامه از جمله شرایط عمومی یک کارشناس رسمی دادگستری است.
شرایط اختصاصی
- سن: دارا بودن حداقل 30 سال سن
- مدرک تحصیلی: دارا بودن حداقل مدرک کارشناسی در رشته مرتبط با حوزه تخصصی؛ برای مثال، کارشناسان رسمی مهندسی، باید حداقل لیسانس در یکی از رشته های فنی و مهندسی داشته باشند و کارشناسان رسمی در حوزه پزشکی، باید دارای مدرک دکتری و پروانه طبابت باشند.
- تجربه کاری مرتبط: دارا بودن حداقل 5 سال تجربه کاری مرتبط با حوزه تخصصی از پیش نیازهای شرکت در آزمون ورودی است. این سابقه کار نشان میدهد که شما به میزان لازم از مهارت و تجربه حرفهای بهرهمند هستند.
- پایان خدمت: برای آقایان به لزوم ارائه کارت پایان خدمت سربازی یا کارت معافیت تأکید میشود.
مراحل و فرآیند اخذ صلاحیت
ثبت نام و ارسال مدارک
اولین گام برای تبدیل شدن به کارشناس رسمی دادگستری، ثبت نام در آزمون ورودی است. در دفترچه ثبت نام رشته های مختلفی برای کارشناسان رسمی وجود دارد و داوطلب باید با توجه به رشته تحصیلی و زمینه ای که در آن حداقل 5 سال سابقه کاری دارد، صرفا یکی از رشته های آزمون را انتخاب نماید. سپس داوطلبان باید با تکمیل فرمهای مورد نیاز، آنها را بههمراه مدارک خود ارسال کنند.
آزمون کتبی
اولین گام، آزمون کتبی و است که به صورت چهارجوابي برگزار خواهد شد، معمولا آزمون شامل 60 پرسش و حدود 110 دقیقه زمان برای پاسخگویی دارد.
این آزمون شامل دو بخش سوالات تخصصی و سوالات عمومی است. سوالات تخصصی درمورد مباحث تخصصی و حرفهای رشته انتخابی و سوالات عمومی، در مورد قوانین و مقررات مربوط به کارشناسی رسمی است. این آزمون که بهصورت جزوه بسته برگزار میشود، میزان دانش داوطلبان را در حوزه تخصصی مورد نظر ارزیابی میکند
برای کسب اطلاعات کامل در مورد هر آزمون روی رشته مورد نظر کلیک کنید
- آزمون کارشناسی رسمی رشته برق، الكترونيك، مخابرات
- آزمون کارشناسی رسمی رشته برق، ماشين و تاسيسات كارخانجات
- آزمون کارشناسی رسمی رشته تاسيسات ساختماني
برای مشاهده دوره ها و بسته های آمادگی ویژه آزمون کارشناس رسمی برق (کلیک کنید)
پس از برگزاري آزمون كتبی و تصحيح پاسخنامه ها، داوطلبان به ترتيب اولويت فضلی و به تعداد ظرفيت اعلام شده در منطقه مورد تقاضا به علاوه 50 % ظرفيت در هر رشته محل، به شرط كسب حداقل نمره كتبی 60 از 100 ، به عنوان مجازشدگان مرحله اول آزمون، برای آزمون شفاهی دعوت می شوند.
حد نصاب قبولی در آزمون
شرط قبولی در آزمون کارشناسی رسمی دادگستری، به دست آوردن حداقل 70 % از میانگین نمره 1% نفرات برتر آزمون میباشد. به عبارت دیگر، پس از برگزاری آزمون و تعیین نمره خام کلیه شرکتکنندگان، نمره ها را از بیشترین به کمترین مرتب کرده و میانگین 1% از نفراتی که حائز بالاترین نمره شدهاند، محاسبه میگردد. سپس داوطلبانی که نمره آنها، بیش از 70% از این میانگین باشد، پذیرفته شده و برای مراحل ارزیابی تکمیلی معرفی میشوند. درنتیجه، حد نصاب قبولی در آزمون ورودی، عدد ثابتی نیست.
آزمون شفاهی و مصاحبه
اگر داوطلب در آزمون کتبی کارشناسی رسمی به 70% سوالات پاسخ درست بدهد، وارد مرحله دوم، یعنی آزمون شفاهی یا مصاحبه میشود. در این مصاحبه باید حداقل به 30% از سوالات پاسخ صحیح داده شود.
پس از گذراندن آزمون شفاهی و كسب حد نصاب 60 از 100، داوطلبان به ترتيب اولويت جمع 30 % نمره شفاهی و 70 % نمره كتبي و به تعداد ظرفيت اعلامشده در منطقه موردتقاضا مطابق با جداول دفترچه راهنمای آزمون کارشناسی رسمی براي ادامه مراحل به كميسيون ماده 13 معرفی خواهندشد.
گزینش برای کارشناس رسمی برق شدن
در این مرحله دو اقدام مهم انجام می شود:
دريافت عدم سوءپيشينه، اثبات عدم اعتياد و …
تشخيص صلاحيت اولويتهای اخلاقی توسط كميسيون ماده 13 قانون كانون كارشناسان رسمی دادگستری.
کارآموزی
گذراندن موفقيت آميز دوره كارآموزی تحت نظر كارشناس راهنما به مدت حداقل يك سال بر اساس نظامنامه كارآموزی و شركت در دوره های آموزشی، مطالعة قوانين و مقررات مربوط، و شناخت وظايف كارشناسی كه كارشناس راهنما يا كانون ذيربط به كارآموز محول می كند.
تذكر: كارآموزی از تاريخ تعيين كارشناس راهنما توسط هيئت مديره كانون مربوط آغاز می شود و هرگونه تأخير غيرموجه بيش از دو ماه موجب بازنگری پذيرش داوطلب خواهد شد.
ادای سوگند و دریافت پروانه
پس از پایان دوره کارآموزی و طی مراحل قانونی، کارشناسان رسمی، با شرکت در مراسم تحلیف و ادای سوگند، میتوانند پروانه کارشناسی خود را دریافت نمایند.
مدت زمان اخذ پروانه
به صورت میانگین، فرایند قبولی در مرحله اول (آزمون کتبی) تا اخذ پروانه حدودا 3 سال طول می کشد و بعد از اخذ پروانه، فرآیند ارجاع پرونده و درآمدزایی شروع می شود.
مزایای اخذ پروانه کارشناسی رسمی
- اعتبار اجتماعی: داشتن پروانه کارشناسی رسمی، نشاندهنده تجربه و تخصص بالایی است و این شغل، وجه اجتماعی بسیار خوبی دارد.
- درآمد مناسب: کارشناسی رسمی، نسبت به میزان زمان و انرژی که فرد برای امر کارشناسی صرف میکند، درآمد قابل توجهی دارد.
- استقلال شغلی: یک کارشناس رسمی، نیازی به استخدام شدن و داشتن کارفرما ندارد و میتواند که مستقل و صرفاً با توجه به قوانین و مقررات و همچین اصول تخصصی فعالیت نماید.
نکات مهم در اخذ پروانه کارشناس رسمی
- مطالعه منابع معتبر: برای موفقیت در آزمون ورودی و فرآیند مصاحبه، لازم است از منابع بهروز و معتبری بهره برد.
- شرکت در دورههای آموزشی: برای ارتقاء سطح دانش و مهارتهای تخصصی، شرکت در دورههای آموزشی که موسسات معتبر برگزار میکنند، بسیار حائز اهمیت است.
- استفاده از تجربه کارشناسان خبره: مشورت و راهنمایی گرفتن از کارشناسان رسمی باتجربه میتواند در موفقیت داوطلبان تاثیر بهسزایی داشته باشد.
نتیجه گیری
کارشناس رسمی دادگستری شدن، نیازمند تلاش، پشتکار و تخصص است. کافی است موارد ذکر شده در این مقاله را با دقت رعایت کنید تا بتوانی مراحل دریافت پروانه را با موفقیت طی نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید