کلیدهای اتوماتیک هوایی یا همان ACB مخفف Air Circuit Breaker، از خانواده کلیدهای اتوماتیک هستن. کلید هوایی نوعی بریکر یا قطع کننده اتوماتیک فشار ضعیف محسوب میشن که در آمپرهای بالا معمولا در ورودی تابلو برق های فشار ضعیف به کار میرن.
دلیل اینکه به این کلیدها هوایی گفته می شود اینه که در این کلیدها هنگام کلیدزنی، اطفای جرقه در محفظه ای که با هوای آزاد به صورت فشرده پر شده، انجام میشه. این کلیدها به مرور جایگزین کلیدهای روغنی شدن و در بعضی کشورها، به عنوان قطع کننده برای رنج بالای 15 کیلووات استفاده میشن و در بعضی کشورها هم مثل آمریکا، بیشتر جای خودشون رو به کلیدهای خلا و SF6 دادن.
وظیفه کلید هوایی
کلیدهای هوایی دو وظیفه اصلی دارن: سوئیچینگ و حفاظت از مدار.
به عبارت دیگه کلیدهای هوایی علاوه بر قطع و وصل خط، از شبکه هم محافظت میکنن و در شرایطی مثل افزایش یا کاهش ولتاژ، اتصال کوتاه شدن شبکه، کاهش یا افزایش بیش از حد فرکانس، افزایش حرارت تجهیزات در برابر عبور جریان زیاد و یا اضافه بار، از سنکرون خارج شدن ژنراتورها و غیره، از شبکه محافظت میکنن. حفاظت کلیدهای هوایی هم به دو صورت مغناطیسی و حرارتی هست. این کلید پس از عمل کردن میتونه به صورت دستی یا اتوماتیک دوباره وارد مدار بشه. کلید هوایی نسبت به سایر کلیدهای اتوماتیک فشار ضعیف، رنج جریانی بالاتری رو پوشش میده. بنابراین بیشتر در ورودی تابلوها به کار میره.
وظایف و کارکردهای کلید هوایی
- حفاظت شبکه در برابر اتصال کوتاه
- حفاظت شبکه در برابر افزایش و یا بیش از حد ولتاژ
- حفاظت شبکه در برابر افزایش و یا کاهش بیش از حد فرکانس
- حفاظت تجهیزات یا فیدرها در برابر اضافه بار یا افزایش حرارت
- حفاظت ژنراتورها در برابر خروج از سنکرون
بهتون پیشنهاد میکنیم ویدیو رو کامل ببینین تا این مطلب رو کامل یاد بگیرین. چون میتونه موضوع یکی از سوالای آزمون نظام مهندسی برق باشه. شما هم میتونین بدون یک ریال بدون هزینه، در آزمون نظام مهندسی برق قبول بشین. هفت محصول رایگان برای آزمون از کتاب تا بسته، همین الان کلیک کنید👇
هفت محصول رایگان برای آزمون نظام مهندسی برق
تماس با ما:
تلفن: 90006020 بدون کد
واتساپ: 09120223724
اس ام اس: ارسال عدد 1 به 20002617 برای تماس ما با شما
اینستاگرام و تلگرام: @tasist_barghi
کلید هوایی
کاربرد کلید هوایی