پله برقی (Escalator) یک وسیله مکانیکی هست که برای جابجایی افراد در اماکن پرتردد کاربرد داره و از یک زنجیره به هم پیوسته متحرک تشکیل می شه. جنس پلکان در این وسیله معمولا از فولاد ضدزنگ یا آلومینیوم هست.
معمولا پله برقی ها در یک مسیر مستقیم به کمک زنجیره به هم پیوسته حرکت میکنن. اما در موارد معدودی به صورت مارپیچ هم تولید و نصب شدن. آسانسور با توجه به ظرفیت محدودی که داره، عملا در مکان های پرتردد کارایی مناسب نداره. درنتیجه استفاده از پله برقی یه ایده هوشمندانه به نظر میرسه.
در اکثر موارد پله برقی به عنوان راهروی متحرک بین سطوح با ارتفاع مختلف به کار میره. اما در برخی موارد مثل فرودگاه ها ممکنه این راهروی متحرک به صورت مسطح برای جابجایی افقی استفاده بشه.
اجزای اصلی پله برقی چیست؟
به طور کلی مهمترین اجزای تشکیل دهنده پله برقی عبارتند از:
- موتور الکتریکی: که در زیر پله ها قرار داره و انرژی لازم برای گردش چرخ دنده ها را تأمین میکنه.
- چرخ دنده: چهار چرخ دنده در زیر پله ها قرار دارن که دو تا از اون ها به صورت موازی در ناحیه بالای پله ها و دو مورد هم در ناحیه پایین پله ها قرار دارن.
- تسمه: تسمه یا زنجیری به دور چرخ دنده ها قرار داره که با گردش چرخ دنده، به حرکت در میان. این تسمه به طور هم زمان به پله ها هم متصل هست و با حرکت خودش، پله ها را با سرعت معینی به حرکت در میاره.
- هندریل: نوار لاستیکی که به عنوان هندریل (Handrail) شناخته میشه، جز اجزای پله برقی محسوب میشه. در زمان سوار شدن به پله برقی افراد برای حفظ تعادل خود از این نوارها استفاده میکنن. هندریل ها هم با سرعت مشابه پله ها حرکت می کنن و انرژی مورد نیاز برای حرکت آن ها از طریق موتور الکتریکی تأمین میشه.
مکانیزم عملکرد پله برقی چیست؟
این وسیله مثل تسمه نقاله عمل می کنه. به زبان ساده، پله ها روی یک تسمه قرار دارن که با شیب ثابتی نسبت به سطح افق و با سرعت معینی به دور تعدادی چرخ دنده میچرخن.
چرخ دنده ها دقیقا در زیر پله ها تعبیه میشن. موتور الکتریکی در زیر پله ها قرار داره و چرخ دنده ها را به چرخش در میاره. به این ترتیب تسمه هم روی اون ها حرکت میکنه.
ویدیو رو ببینین و نحوه عملکرد پله برقی رو به خاطر بسپرین چون شاید یکی از سوالای آزمون نظام مهندسی برق باشه. راستی راجع به آزمون نظام مهندسی چقدر اطلاعات دارین؟ می دونین صلاحیت های طراحی و نظارت چه فرقی دارن؟
توی ویدیوی زیر بهت توضیح دادیم که این دو صلاحیت از نظر سرفصل، نحوه طرح سوال و بازار کار چه فرق هایی با هم دارن:
تفاوت صلاحیت نظارت و طراحی در آزمون نظام مهندسی برق
تماس با ما:
تلفن: 90006020 بدون کد
واتساپ: 09120223724
اس ام اس: ارسال عدد 1 به 90002617 برای تماس ما با شما
اینستاگرام و تلگرام: @tasist_barghi